Soru Çözümü
- Basınç ($P$), uygulanan kuvvet ($F$) ile doğru orantılı, temas yüzey alanı ($A$) ile ters orantılıdır: $P = F/A$.
- 1. ve 2. durumları karşılaştıralım: Kuvvetler eşittir ($30 N$). Ördeğin (1) ayak tabanı horozunkinden (2) daha geniştir ($A_1 > A_2$). Temas alanı azaldıkça basınç artar, bu yüzden 2 numaralı durumda basınç 1'den daha fazladır ($P_2 > P_1$).
- 3. ve 4. durumları karşılaştıralım: Kuvvetler eşittir ($500 N$). Topuklu ayakkabının (3) temas yüzey alanı terliğe (4) göre daha küçüktür ($A_3 < A_4$). Temas alanı azaldıkça basınç artar, bu yüzden 3 numaralı durumda basınç 4'ten daha fazladır ($P_3 > P_4$).
- 5. ve 6. durumları karşılaştıralım: Temas yüzey alanları eşittir. 6 numaralı durumda uygulanan kuvvet ($320 N$), 5 numaralı durumdaki kuvvetten ($300 N$) daha fazladır ($F_6 > F_5$). Kuvvet arttıkça basınç artar, bu yüzden 6 numaralı durumda basınç 5'ten daha fazladır ($P_6 > P_5$).
- Buna göre, basıncın yanındakine göre daha fazla olduğu durumlar 2, 3 ve 6'dır.
- Doğru Seçenek B'dır.