8. Sınıf Kalıtım Test 1

Soru 10 / 14
Soru Çözümü
  • Karakterlerin Belirlenmesi: Düzgün tohum baskın (dominant) karakterdir ($D$), buruşuk tohum çekinik (resesif) karakterdir ($d$).
  • Ebeveyn Genotipleri: Soruda belirtildiği gibi, saf döl düzgün bezelye $DD$ genotipine, saf döl buruşuk bezelye $dd$ genotipine sahiptir.
  • Birinci Kuşak ($F_1$) Genotipleri: $DD \times dd$ çaprazlamasından oluşan tüm bireyler $Dd$ genotipine sahip olur. Bu bireyler fenotip olarak düzgündür ve melez döldür.
  • İkinci Kuşak ($F_2$) Genotipleri: Birinci kuşak bireylerin ($Dd$) kendi aralarında çaprazlanması ($Dd \times Dd$) sonucunda genotip oranları şu şekildedir:
    • $1/4$ oranında $DD$ (saf döl düzgün)
    • $2/4$ oranında $Dd$ (melez döl düzgün)
    • $1/4$ oranında $dd$ (saf döl buruşuk)
  • Seçeneklerin Değerlendirilmesi:
    • A) İkinci kuşakta buruşuk fenotipli bireylerin genotipi sadece $dd$ olabilir. $dd$ genotipi saf döl (homozigot çekinik) anlamına gelir. Bu ifade doğrudur.
    • B) İkinci kuşakta buruşukluk geni ($d$) bulunduran bireyler $Dd$ ve $dd$ genotiplidir. Bu oran $3/4$ yani $75\%$ dir. Bu ifade yanlıştır.
    • C) Birinci kuşaktaki bireylerin genotipi $Dd$ olduğu için melez döldür. Bu ifade yanlıştır.
    • D) İkinci kuşakta $DD$, $Dd$, $dd$ genotipli bireyler bulunur. Tüm tohumlar melez ($Dd$) değildir; $DD$ ve $dd$ saf döldür. Bu ifade yanlıştır.
  • Doğru Seçenek A'dır.
  • Cevaplanan
  • Aktif
  • Boş