Yusuf Atılgan Eserleri Özellikleri AYT
YUSUF ATILGAN (1921—1989)
Romanlarında yalnızlık, psikolojik yabancılaşma ve bunalım konularını işlemiştir.
Köyü anlatan hikâyelerinde, kırsal kesimin geleneksel yaşamından kesitler sunar; şehri anlatan hikâyelerinde ise hali hazırdan duyulan bıkkınlık ve düzene uyumsuzluk yer alır.
Aylak Adam adlı romanında geçim sıkıntısı, belli bir derdi ve ülküsü olmayan C adlı kişinin ruhsal durumunu ve mutluluk arayışlarını işler.
Eserleri
— Roman: Aylak Adam, Anayurt Oteli, Canistan
— Hikâye: Bodur Minareden Öte, Eylemci
— Çocuk Kitabı: Ekmek Elden Süt Memeden
Anayurt Oteli (1973): Babasından kalma Anayurt Oteli’nin kâtibi Zebercet’in yaşadığı kimlik bunalımı ve yalnızlığını anlatır. Gecikmeli Ankara treniyle Zebercet’in işlettiği otele gelen kadın, Zebercet’in hayatını değiştirir. Farklı bir psikolojik yapıya, hastalıklı bir kişiliğe sahip olan Zebercet, bu kadını geceleri rüyalarında görmeye ve onunla ilgili düşler kurmaya başlar, kadın otelden ayrıldıktan sonra onun odasına taşınır. Kadının tekrar otele dönmemesi üzerine otele gelen müşterileri kabul etmemeye başlar. Zebercet’in hayatındaki tek kadın şişman ortalıkçı kadındır, onu bir gün sebepsiz yere öldürür. Kasabada amaçsız bir şekilde dolaşan Zebercet, karısını öldüren bir sanığın duruşmasına katılarak sanığın yaşadıklarıyla kendi yaşadıkları arasında bağ kurar, nefis muhasebesi yapar, sonunda yaptıklarına ve yabancılaşmaya dayanamayarak intihar eder.