Yurtdışında Nasıl Üniversiteye Gidebilirsiniz?
Türkiye’deki okuma oranlarına bakıldığında gençlerin çoğu yurt dışında okumayı daha çok istediği görülmektedir. Şu anki eğitim sistemine göre öğrenciler daha çok sınav sistemi ile karşı karşıya olduğu için Yurtdışında üniversite eğitimi daha cazip gelmektedir. Yurt dışında birçok ülkedeki eğitim sistemlerinde öğrencilere sürekli olarak da sınavlar dayatılmamaktadır ve öğrencinin daha çok uygulama ve öğrenmesine odaklanılarak eğitim verildiği görülmektedir. Üniversite sınavına giren öğrenciler tercih dönemi yaklaştığında birçok yurt dışı eğitim fuarını da araştırmaktadır.
Daha çok yapılan üniversite sınavında istediği başarıyı sağlayamayıp istediği, ilgisini çeken bölümü okuyamadığından dolayı başka ülkede bu imkânı bulma arayışı içine girmektedir. Tercih döneminde öğrenciler için yurt dışı eğitim için birçok fırsat bulunmaktadır. Birçok öğrenci üniversiteye başlamadan direk yurt dışını seçer veya bazıları üniversitenin belirli bir döneminde erasmus ile yurt dışına gitme imkânını değerlendirir. Öğrenciler için iki şekilde yurt dışında okuma imkânı vardır. Öğrenciler ya direk olarak eğitimine yurt dışında başlayabilir ya da erasmus ile gidebilirler. Yurt dışında okumak isteyen öğrencilerde okumak istediği ülkeden ülkeye değişen bazı kriterler vardır. Bu kuralların en başında yabancı dil bilip bilmemesine bakılır ve eğer öğrenci yabancı dil bilmiyor ise yurt dışındaki üniversitede zorunlu hazırlık sınıfı okuması gerekmektedir.
Daha sonra öğrencinin Türkiye’de girmiş olduğu sınavda barajı geçmesi gerekir ve seçeceği üniversitedeki bölümün puanını da sağlaması gerekir. Bu durumlar sağlandı zaman üniversitelerin ücretleri ve vermiş olduğu burs oranlarına uyumluluğu bakılır. Bu üniversitelerin birçoğu ücretli olup dolar bazında yıllık olarak ücreti ödenmektedir. Bazı üniversiteler yıllık ücreti taksitlendirmek yaparak kolaylık sağlayabilir. Bazı üniversitelerin kendine ait başka ülkelerden gelen öğrenciler için konaklama yerleri bulunmaktadır. Öğrencilerin isteği üzerine tek kişilik, iki kişilik gibi oda sınıfları bulunmakta ve bunların fiyatlarının da öğrencilere bildirilmesi ile öğrenci yerleştirilir. Öğrencinin gitmesi kesinleşmesi durumunda okunacak olan ülkenin üniversitesinin istemi ile öğrenci için vize işlemlerine yapılır.
Ve tüm koşullar sağlandığı takdirde öğrenci yurt dışında eğitimine başlayabilir. Fakat öğrenci erasmus programı ile yurt dışında okumak istiyor ise öğrencinin okuduğu üniversitede belirlenen sınava girmek için gereken dönem ortalamasına bakılır ve belirlenen ortalama tutuyor iste öğrenci yabancı dil sınavına girer ve istenilen puanı alması durumunda okulun anlaşmalı olduğu üniversiteler arasından seçim yapar ve tercihlerini üniversiteye fax olarak bildirir. Üniversitenin kabulü durumunda yasal işlemler başlar ve üniversite öğrenciye vize için istek gönderir ve okulla gerekli işlemler yapıldığında vize ve pasaport işlemleri tamamlanır. Üniversite öğrenci için konaklama yerini ayarlar ve öğrenci belirli bir dönem doğrultusunda eğitimine yurt dışında devam eder. Daha detaylı bilgi için http://abaegitim.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.