Küba Meselesi
Yumuşama döneminde meydana gelen önemli sorunlardan biridir. Bu mesele ABD ile SSCB’yi nükleer savaşın eşiğine kadar getirmiştir.
Küba’da yönetimi ele alan Fidel Castro ekonomiyi millileştirme kararı alarak ülkesindeki ABD şirketlerinin faaliyetlerini kısıtlamaya başladı. Yaşanan gelişmeler ABD ekonomisini olumsuz etkiledi.
ABD Castro’yu yönetimden uzaklaştırmak için harekete geçti. Castro karşıtlarına destek verdi ve Domuzlar Körfezi Çıkartması’nı gerçekleştirdi ama başarısız oldu.
ABD’nin tutumu Küba- SSCB yakınlaşmasına zemin hazırladı. Yapılan görüşmeler sonrasında SSCB, Küba’ya nükleer füze yerleştirmeye başladı. Yerleştirilen füzelerin menzilleri ABD topraklarını vurmaya yeterliydi. ABD olaya büyük tepki gösterdi ve füzelerin kaldırılması için SSCB’ye çağrıda bulundu. Çağrısına olumsuz cevap alan Amerikan yönetimi donanmasına Küba kıyılarını kuşatma emrini verdi. SSCB’de donanmasını bölgeye gönderdi ve BM Güvenlik Konseyine başvurdu.
1962 yılında yaşanan bu süreç dünyayı nükleer savaş ihtimali ile karşı karşıya getirdi. Nükleer savaş tehlikesine karşı ABD ve SSCB geri adım attılar.
Küba sorunu SSCB’nin Küba’daki füzelere karşılık ABD’nin Türkiye’deki Jüpiter füzeleri ile Avrupa’nın bazı yerlerindeki füzelerini sökmesi şartıyla çözülmüştür. Bu süreçte ABD ile SSCB arasında kurulan görüşme hattına Kırmızı Telefon Hattı adı verilmiştir.
Küba sorunun çözümünde ABD Başkanı Kennedy ve Sovyet Lider Krusçev’in izledikleri olumlu politika etkili olmuştur. Böylece yumuşama süreci sekteye uğrasa da devam etmiştir.