Yüklü Parçacıkların Elektriksel Alanda Hareketi Fizik Ayt
YÜKLÜ PARÇACIKLARIN ELEKTRİK ALANDA HAREKETİ
Yüklü Parçacıklara Etki Eden Kuvvet;
İletken ve özdeş K, L levhaları V verilimine sahip üretece şekildeki gibi bağlandığında K levhası artı L levhası ise eksi elektrik yükü ile yüklenir. Levhalar arasında her noktada büyüklüğü aynı olan elektrik alan oluşur. Elektrik alanın (+) levhadan (—) levhaya doğrudur. Bu düzgün elektrik alanın şiddeti,
Not: Paralel levhalar arasındaki (+) yüklü parçacığa etki eden kuvvet elektrik alanla aynı yönde (-) yüklü parçacığa etki eden kuvvet elektrik alana zıt yönlüdür.
Yüklü Parçacıkların Elektrik Alandaki Enerjisi
Not: Bir levhadan karşı levhaya gelene kadar yapılan iş levhalar arasındaki uzaklığa bağlı değildir. Levhalar arasındaki uzaklık süreyi yani t’yi etkiler.
Yerçekimi ve sürtünmelerin önemsenmediği ortam +q yüklü parçacık K noktasından L noktasına gelene kadar yapılan iş;
Parçacık şekildeki gibi Vo büyüklüğündeki hızla kinetik enerjisini azaltacak gerilim yönünde atıldığında üç durumla karşılaşırız. (Ek: Parçacığı kinetik enerjisi)
Potansiyel farkları V1 ve V2 olan pillere bağlı şekildeki birleşik paralel düzeneğinde K levhasından serbest bırakılan +q yükü, L levhasına doğru hareket ederken hızlanır. L levhasından M levhasına doğru giderken yavaşlar.
Buna göre;
Yerçekiminin önemsenmediği bir ortamda yüklü paralel levhalar arasından yatay ve hızıyla fırlatılan +q yüklü cisim şekildeki gibi yatay atış hareketi yapar.
Parçacık yatayda sabit hızla hareket eder.
Siteyi yeni keşfettim güzelmiş. Daha da kullanacağım.