Yerel Saat
Yerel saat, gün içerisinde Güneş’in ufuk düzlemindeki konumuna göre değişir. Gün içerisinde Güneş’in konumu yerel saati verir. Güneş’in gün içinde en yüksek noktaya ulaştığı an öğle vakti ya da saat 12:00 olarak kabul edilir.
Yerel saat hesaplamaları yapılırken şu ilkeler bilinmelidir:
* Aynı boylam üzerinde yer alan noktaların yerel saatleri, öğle vakitleri ve başlangıç meridyenine açısal uzaklıkları eşittir.
* Ardışık iki boylam arasında 4 dakikalık yerel saat farkı vardır.
* Diğerine göre doğuda kalan bir merkezde yerel saat ileri, batıda kalan bir merkezde ise yerel saat geridir.
* Diğerine göre daha doğuda olan bir merkezde güneş daha erken doğar ve daha erken batar. Daha batıda olan bir merkezde ise güneş daha geç doğar ve daha geç batar.
* Aynı boylam üzerindeki noktalarda güneşin doğuş ve batış saati yalnızca 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde aynıdır. Diğer tarihlerde doğuş ve batış süreleri farklı olduğu için gece-gündüz süreleri de farklı olacaktır.
* 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde, dünyanın her yerinde güneş doğduktan 12 saat sonra batar.
* 180o Meridyeninden daha doğuya geçilmişse tarih bir gün geri olur.
* Aynı boylam üzerinde, farklı paralellerde yer alan merkezlerden hareket ederek aynı uzaklıkta yol gidildiğinde, Ekvator’a yakın yerlerde daha az meridyen geçilir. Bunun sonucunda Ekvator’a yakın yerlerde daha az yerel saat farkı oluşurken, kutuplara doğru gidildikçe oluşacak yerel saat farkı artacaktır.
biraz daha bu konu ile ilgili şeyler atar mısınız ?