Yerçekimine Karşı Yapılan İş 9.Sınıf Fizik

Bir cisim, düşey doğrultuda F kuvvetinin etkisi ile h kadar yükseltiliyor. Kuvvet cisme kendi doğrultusunda yer değiştirdiği için iş yapmıştır. F kuvvetinin yaptığı iş kuvvet ile yer değiştirme miktarının çarpımı kadardır.

W = F. h

G = mg ağırlıklı bir cismi h yüksekliğine çıkarmak için yer çekimine karşı yapılan iş,

W = G . h bağıntısı ile bulunur.

Bu ifadeye göre, F kuvvetinin cismin ağırlığından büyük olması önemli değildir. Cismi sabit hızla h yüksekliğine çıkarmak için yapılan iş sorulduğunda F = G olması gerekir.

Eğer F > G ise, F kuvvetinin yaptığı iş ayrı, yer çekimine karşı yapılan iş ayrı hesaplanır. İkisinin farkı ise net iş olur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Yerçekimine Karşı Yapılan İş konu anlatımı ders notu çözümlü sorular 9.sınıf fizik tyt

Çözüm 1: Cismi belirli bir yüksekliğe çıkarmak için yapılması gereken iş, yer çekimi kuvvetine karşı yapılan iştir, Bu da cismin ağırlık kuvveti ile düşey yüksekliğin çarpımına eşittir. Yer çekimine karşı yapılan iş bulunurken eğik düzlemin uzunluğunun önemli olmadığına dikkat ediniz.
Çözüm 2: Eğer, bir cisme ağırlığına eşit büyüklükte kuvvet uygulanarak Ah kadar yüksekliğe sabit hızla çıkarılırsa, cismin üzerine yapılan iş, yer çekimine karşı yapılan iştir ve cismin mg ağırlığı ile Ah nin çarpımına eşit olur. Cismin sabit hızla Ah kadar yükseltilebilmesi için uygulanacak kuvvetin en az cismin ağırlığına eşit büyüklükte olması gerekir.