Yer Çekimi Potansiyel Enerjisi 11. Sınıf Fizik
Bir cisim yer düzleminden yukarı doğru kaldırılmak istendiğinde, yer- çekimi kuvvetine karşı iş yapmak gerekir. Bu işi yapmakla cisme aktardığımız enerjiye yerçekimi potansiyel enerjisi denir. m kütleli bir cismin kütle merkezini K konumundan L konumuna 1.2.3 yollarından herhangi biriyle götürdüğümüzde yerçekimine karşı yaptığımız iş yoldan bağımsız olarak;
W=F.h=mg.h=EPotansiyel olur.
Cismin kütle merkezi başlangıçta yer düzleminden belli bir yükseklikteyken cisim daha yukarı veya daha aşağı bir konuma götürülürse, yapılan iş potansiyel enerji değişimine eşit olur.
Yerçekimi Potansiyel Enerjisi konu anlatımı ders notu 9. sınıf fizik tyt
Örnek: Bir kenarının uzunluğu h kadar olan türdeş K,L,M küplerinin kütleleri sırasıyla m, 2m, 3m dir. Küpleri Şekil I deki durumlarından Şekil II deki duruma getirmek için yerçekimi kuvvetine karşı yapılan iş kaç mgh olur?
Çözüm: Yapılan işi bulabilmek için cisimlerin ilk bulundukları duruma göre potansiyel enerjilerindeki değişimlerin toplamını bulmalıyız. Şekle baktığımızda K nin kütle merkezinin ilk bulunduğu konumdan h kadar yükseltildiğini görüyoruz.
Örnek: Şekildeki düzenekte F kuvveti bağlı olduğu ipi h kadar çekiyor. Makaraların her birinin ağırlığı P, sürtünmeler önemsiz olduğuna göre F kuvvetinin yer çekimine karşı yaptığı iş kaç P.h dir?
Çözüm: F kuvvetinin bağlı olduğu ip h kadar çekildiğinde, P cismi h/2 yolunu alır. Enerji korunumundan F'in yaptığı iş, makara ve cismin kazandığı potansiyel enerjilere eşit olmalıdır.