Yazım Kuralları 7.Sınıf Türkçe


Kategoriler: 7. Sınıf Türkçe, Türkçe
Cepokul

YAZIM KURALLARI

Türkçenin yazım kuralları TDK (Türk Dil Kurumu) tarafından düzenlenmektedir. Bu bölümde size TDK tarafından belirlenen yazım kuralları verilecektir. Dil sürekli gelişen ve değişen, canlı bir varlıktır. TDK tarafından sistemleştirilen bu kurallar dilimizin uzun yıllar boyunca edindiği birtakım nitelikler göz önünde bulundurularak düzenlenmektedir. Bu yüzden Türkçenin bazı kuralları da zaman zaman değişebilmektedir. Bizler, dilimizde zaman zaman yapılan kural değişikliklerini sürekli takip etmek zorundayız. Bu nedenle, yazım kurallarının en doğru biçimi için her zaman “www.tdk.gov.tr” adresine ya da Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan güncel “Yazım Kılavuzu”na başvurmak gerekir.

Not: “ki”nin bağlaç olduğu hâlde bitişik yazıldığı kalıplaşmış sözcükler vardır:

mademki, sanki, hâlbuki, illaki, oysaki, meğerki, belki, çünkü.

“ki” bağlacı çoğu zaman cümleleri bağlar. Bu durumda “ki” bağlacının öncesi ve sonrası cümle biçiminde karşımıza çıkar. Bu durum da bizim “ki” bağlacını fark edebilmemizi kolaylaştırır.

“Tam evden çıkacaktı ki yanına para almadığını fark etti.” cümlesinde “ki”den önce kullanılan “Tam evden çıkacaktı.” ifadesi bir cümledir. “ki”den sonra kullanılan “Yanına para almadığını fark etti.” ifadesi de bir cümledir. Bu nedenle iki cümle arasında kullanılan “ki”nin bağlaç olduğunu görebiliriz.

Not: “mi / mı / mu / mü” soru eki bazı cümlelerde soru anlamı için değil, pekiştirme ya da zaman anlamı için kullanılır. Bu durumlarda da her zaman ayrı yazılır.

Yaz tatilinde güzel mi güzel bir roman okumuştum. (Pekiştirme anlamı)
Haziranda çalışmalarımız bitirdik mi tatile çıkmayı düşünüyoruz. Zaman anlamı)

Örnek: Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmamıştır?

A) Bilinçsizce söylenen bazı sözlerde kırıcı olabiliriz.
B) Toplantının ilk yapılacağı tarih 26 ekim olarak belirlendi.
C) Gelecek yıl kasabamız da önemli bir festival yapılacak.
D) Üniversitemizin yüzaltmış yıllık bir tarihi vardır.

çözüm:
B seçeneğinde tarihin yazımında yanlışlık yapılmıştır. “26 Ekim” biçiminde yazılmalıydı. C seçeneğinde “-da” ekinin yazımında yanlışlık yapılmıştır. -da eki sözcüğe bitişik yazılır. “kasabamızda“ şeklinde yazılmalıydı. D seçeneğinde sayının yazımında yanlışlık yapılmıştır. Sayılar yazıyla yazıldıklarında her basamakları ayrı yazılır. “yüz altmış” şeklinde yazılmalıydı.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar