Işığın Yansıması ve Düzlem Aynalar video Soru Çözümleri hocalara geldik 10. sınıf
Düzlem Aynada Görüş Alanı
Düzlem aynaya bakan gözlemcinin aynada görebildiği alana görüş alanı denir. Düzlem aynada görülen bütün cisimler gözün görüş alanı içindedir. Ancak gözün görüş alanı içinde olan her cisim görülmeyebilir. Görüş alanında yer alan ve saydam olmayan bir cismin kendisi ya da aynadaki görüntüsü bazı noktaların görülmesine engel olabilir. Görüş alanı iki yöntemle bulunur.
1. Yöntem: Gözden aynanın uçlarına ışınlar gönderilir ve yansıma kanunlarına göre yansıtılır. Yansıyan ışınların sınırladığı (yansıyan ışınlar arasında kalan) alan gözün görüş alanıdır.
2. Yöntem: Gözün düz aynadaki görüntüsünün yeri bulunur. Gözün görüntüsünden aynanın uçlarını birleştiren doğrular çizilir. Aynanın ön tarafından bu doğrular arasında kalan alan gözün görüş alanıdır.
“Görüş alanı” deneyine göre aynaya bakıldığında ortamda bulunan cisimlerin hepsinin yansıması görülemeyecektir. Konum değiştirilerek farklı görüş alanı elde edilmektedir. Aynaya yaklaşıldığında ya da daha büyük ebatlı bir aynaya bakıldığında görülen masa ve sandalye sayısının arttığı gözlemlenir. Bu olayın sebebi gözün aynayı gördüğü açının değişmesidir. Bu açı, gözün aynaya olan uzaklığına ve aynanın büyüklüğüne bağlıdır. Düzlem aynaya yaklaşıldıkça görüş alanı genişler.