Ya hep ya hiç prensibi
- Organizmayı etkileyen iç ve dış değişikliklere uyarı ya da uyaran adı verilir. Örneğin çevreden gelen ışık, ses, koku gibi etmenler ile vücudumuzun iç ortamından gelen acıkma gibi etmenler birer uyarandır.
- Uyaranların canlıda oluşturduğu etkiye uyartı denir.
- Uyartının sinir hücrelerinde oluşturduğu elektriksel ve kimyasal değişimlere de impuls denir.
- Bir sinir hücresinde impuls oluşabilmesi için gereken en küçük uyarı şiddetine eşik değer denir.
- Sinir hücresi eşik değer ve üzerindeki uyarılara tepki verir ama eşik değerin altındaki uyarılara tepki vermez.
- Bir sinir teli eşik değerdeki bir uyarıya maksimum tepkiyi verir. Bu yüzden uyarı şiddeti eşik değerin üstünde de olsa yine aynı tepkiyi verir.
- Bir sinir teli eşik değer ve üzerindeki uyarılara aynı tepkiyi verir ama eşik değerin altındaki uyarılara hiç tepki vermez. Buna ya hep ya hiç yasası denir.
- Çok sayıda sinir telinden oluşan sinir demetinde ya hep ya hiç kuralı geçerli değildir. Çünkü sinir tellerinin eşik değerleri farklı olabilir. Örneğin 3 sinir telinden oluşan bir sinir demetine 10 şiddetinde uyarı verildiğinde sadece 1. sinirin uyarıldığını varsayalım, uyarı şiddeti 11 olursa hem 1 hem de 2. sinirin uyarıldığını düşünelim, uyarı şiddeti 12 olursa 1, 2 ve 3. sinir uyarılır. Yani sinir demetinde uyarı şiddeti arttırıldığında uyarılan sinir sayısı arttığı için tepkide artar. Bu yüzden sinir telinde ya hep ya hiç kuralı geçerlidir ama sinir demetinde geçerli değildir.