XVI. ve XVII. yy’da Avrupa Düşüncesinde Meydana Gelen Değişimler 11.Sınıf


Kategoriler: 11. Sınıf Tarih, Tarih
Cepokul

XVI. ve XVII. Yüzyıllarda Avrupa Düşüncesinde Meydana Gelen Değişimler:

Copernicus (Kopernik), Dünya’nın ve diğer gezegenlerin Güneş’in etrafında döndüğü kuralını açıklayarak Yunanlı astronom Batlamyus’un “Dünya Merkezli Evren” teorisini çürütmüştür. Bu anlamda astronomide bir devrim gerçekleştirmiştir.

Machiavelli (Makyavel), XVI. yüzyıl İtalya’sındaki siyasi karışıklık döneminde kaleme almış olduğu “Prens” adlı eserinde güçlü devlet yapısını ve mutlak monarşiyi savunmuştur. “Prens”ten sonra yazdığı “Söyleşiler” adlı eserinde Cumhuriyet idaresinin erdemlerini savunmuştur.

Thomas More (Tamıs Mur), yazmış olduğu “Ütopya” adlı eseriyle monarşik yönetime ve toplumda bulunan sınıfsal ayrıcalıklara karşı çıkmıştır.

Immanuel Kant (İmanuel Kant)’ın felsefe anlayışı, bilgi kuramını ön plana çıkararak bilimsel bilginin olanaklı olduğunu ispatlama üzerine kurul-
muştur.

Ünlü Fransız düşünür, Jean Jacques Rousseau (Jan Jak Russo), “Toplum Sözleşmesi” adlı eserinde; hukukun üstünlüğü, eşitlik, özgürlük, adalet, mülkiyet hakkı, ulusal egemenlik ve demokrasi kavramlarına değinmiştir.

Örnek Soru:

Doğanın matematiksel kurallara uyduğunu ve bilimsel bilginin pratik amaçlara ulaşmak için kullanılması gerektiğini savunarak Bilimsel Devrim’e en büyük katkıyı sağlayan Batılı bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Copernicus
B) Newton
C) Machiavelli
D) Thomas More
E) Immanuel Kant


XVII. yüzyılda Avrupa’da merkantilist ekonomik modelin ortaya çıkmasında aşağıdakilerden hangisi elkili olmuştur?

A) Rönesans Hareketleri B) Reform Hareketleri C) Otuz Yıl Savaşları D) Yedi Yıl Savaşları E) Coğrafi Keşifler


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar