Viyana Kongresi (1815) Kararları ve Sonuçları Tarih Ayt

19.08.2022

VİYANA KONGRESİ (1815)

Fransız İhtilali ile yayılan milliyetçilik ve demokrasi gibi fikirleri engellemek amacıyla toplanmıştır. Koalisyon Savaşları’na katılan Avusturya, Rusya, İngiltere ve Prusya gibi Avrupalı devletler kongrede önemli kararlar aldılar. Bu kongre kararlarına Avusturya başbakanı Meternih öncülük ettiği için “Meternih Kararları” da denir.

Kongre Kararları

  • Monarşik rejimler ve çok uluslu imparatorluklar korunacak ve milliyetçilik hareketleri desteklenmeyecek
  • Fransa’nın ve Napolyon’un yayılmasına karşı ortak bir şekilde mücadele edilecek

Kongrenin Sonuçları

  • Avrupalı devletler “Dörtlü İttifak” kurarak bozulan düzeni Restorasyon Devri (1815 – 1830) adı altında yeniden şekillendirdi.
  • Navarin’de 1827’de Osmanlı donanmasını yakarak Yunan ayaklanmasına destek veren Avrupalı devletler aynı zamanda Viyana’da aldıkları kararları da ihlal ettiler.

Meternik sistemi

Fransız İhtilali, getirdiği sonuçlar itibarıyla halâ günümüz dünyasını etkilemeye devam etmektedir. Bu ihtilalin yaşandığı dönemde Avrupa’da çok uluslu ve mutlakiyet anlayışıyla yönetilen devletler bulunmaktaydı. Avusturya, Prusya, İngiltere ve İspanya’dan oluşan bu devletler, Fransız İhtilalinin getirdiği fikirleri ülkeleri için tehlikeli gördüler. Bu yüzden bu ülkelerle Fransa arasında 1793-1815 yılları arasında adı verilen savaşlar yaşandı.

Avrupa devletleri temsilcileri savaşın sonuçlarını değerlendirmek ve siyasi dengeleri yeniden kurmak için Viyana’da Avusturya arşidükü Metternich (Meternik) başkanlığında bir kongrede toplandılar (1815). adı verilen bir politika oluşturdular. Bu sisteme göre Avrupa’nın herhangi bir yerinde ayaklanma çıkması durumunda birlikte hareket edecekler ve Fransız İhtilali’nin getirdiği bu ayaklanmaları bastıracaklardı. Ancak aldıkları bu kararları Osmanlı Devletinde Yunan ayaklanması çıkınca uygulamadılar ve Yunan isyanına destek verdiler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Viyana Kongresi (1815) Kararları ve Sonuçları Tartih Ayt Meternik Sistemi