Aynı Yönlü Vektörlerin Toplanması
Aynı doğrultuda olan iki vektörün toplamı, vektörlerin büyüklüklerinin toplamına eşit olan bir vektördür.
Köpeklerin aynı gönlü kuvvet uygulayarak kızağı çekmesi, aynı gönlü vektörlerin toplanmasına bir örnektir.
Zıt Yönlü Vektörlerin Toplanması
Farklı doğrultuda olan iki vektörün toplamı, vektörlerin büyüklüklerinin ve yönlerinin bir kombinasyonuna sahip olan bir vektördür.
Yönleri zıt olan vektörlerin toplanması, pozitif ve negatif sayıların toplanmasına benzer. şekildeki gibi 3 br büyüklüğündeki K vektörü ile 2 br büyüklüğündeki -L vektörünün toplanması ile 1 br büyüklüğünde bir vektör elde edilir. Elde edilen vektör, büyük olan vektör yönündedir.
Vektörel niceliklerin yönü bulunduğu için, vektörlerle yapılan işlemler skaler niceliklerdeki işlemlerden farklı yöntemlerle gerçekleştirilir. İki ya da daha fazla vektörün toplanması sonucu elde edilen vektöre bileşke vektör adı verilir. Bileşke vektör genellikle ile gösterilir.
Eğer toplanan vektörlerin yönleri aynı ise bileşke vektörün büyüklüğü, vektörlerin skaler toplamı ile hesaplanır. Vektörlerin yönleri zıt olduğunda ise bileşke vektörün büyüklüğü, skaler fark ile bulunur. Farklı doğrultularda olan vektörlerin toplanmasında ise paralelkenar yöntemi, uç uca ekleme yöntemi ve bileşenlerine ayırma yöntemi kullanılabilir.
Paralelkenar Yöntemi
Bu yöntemde, toplanacak vektörlerin başlangıç noktaları birleştirilir. Ardından, her bir vektörün ucundan diğer vektöre paralel çizgiler çizilerek bir paralelkenar oluşturulur. Paralelkenarın başlangıç noktasından diğer köşesine çizilen vektör, bileşke vektörü temsil eder.