Varis Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

En basit şekliyle cilt altındaki toplardamar genişlemesi olarak tanımlanabilen varis farklı yaş gruplarındaki kadın ve erkeklerin karşı karşıya kaldığı bir sağlık sorunudur. Skleroterapi tedavisi İstanbul ve varis hastalığı İstanbul şeklinde yapılan internet aramalarının tümü varis hastalığını tedavi eden İstanbul kalp ve damar cerrahisi uzmanlarına ulaşmayı amaçlar.

Kardiyoloji, tıbbın kalp ve kalp damarlarıyla ilgilenen alanıdır. Kalp ve kalbi besleyen damar hastalıklarının tanısı, tedavisi ve takibi kardiyolojinin kapsamı içerisinde yer alır. Tıp uzmanlığı kardiyoloji alanında olan hekimler kardiyolog olarak adlandırılır. Kalpteki ritim bozuklukları, hipertansiyon, kalbin duvar yapısındaki anormallikler, kalp yetmezliği ve kalp krizi ile kardiyologlar ilgilenmektedir. Söz konusu hastalıkların tanısı ve tedavisi konusunda anjiografi ve ilaç kullanımı gibi farklı yöntemler tercih edilebilir.

Varis Nedir?

Varis bir damar hastalığı olup insan vücudundaki damarların tamamı birbiriyle bağlantılıdır. Damarlar birbiriyle bağlı olduğundan herhangi bir damarın tedavisi süreci doğal olarak tüm vücut sistemini etkilemektedir. Buna bağlı olarak varis tedavisinin vücudun tüm damar sistemine hakimiyeti ve uzmanlığı bulunan kalp damar cerrahları tarafından yapılması gerekir.

Varis ameliyatı sırasında meydana gelmesi olası herhangi bir sorun halinde hastanın damarları içinde pıhtı olabilir, bu pıhtı hastanın kalbine ya da akciğerlerine atabilir. Bu durumda uzman ve deneyimli kalp damar cerrahlarının müdahalesine ihtiyaç duyulur. Yani varis tedavisi sadece kalp damar cerrahları tarafından gerçekleştirilmelidir.

Cilt altındaki toplardamar genişlemesi şeklinde tanımlanabilen varis; hastanın derisinin altında bükülmüş, genişlemiş ve mavi renkli bir görünüme neden olur. Varis başlangıç aşamasında yalnızca estetik açıdan rahatsız edici bir sorun olarak değerlendirilse de hastalığın ilerlemesiyle birlikte ağrıya ve hastanın yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesine yol açabilir.

Damarların genişlemesi vücutta şişliklere neden olabilir. Buna ek olarak varis bulguları arttıkça büyük damar paketleri ve damar çatlamaları ortaya çıkabilir. Varisin görülme sıklığı yaş almayla birlikte artabilir.

Varis Neden Olur?

Varis temelde her yaş grubundan kadın ve erkekte görülebilen bir sağlık sorunu olsa da kadınlarda varis görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Genetik yatkınlığı bulunan diğer bir deyişle ailesinde varis öyküsü bulunan kişilerde varis hastalığı görülme sıklığı daha fazladır. Aşırı kilo, gebelik, menopoz, uzun süre ayakta kalmak, toplardamardaki kapak yetersizliği ve toplardamar tıkanıklığı varis sorununun nedenleri arasında sayılabilir.

Toplardamar kapakçığında yetmezlik oluştuğunda kan devamlı olarak geri çekilmeye göllenmeye başlar. Buna bağlı olarak damarda şişlik ve basınç artışı görülmesi olasıdır. Zaman içerisinde genişleme artarak kıvrılmalara neden olabilir. Varis oluşumunun nedenleri arasında; doğum kontrol hapları, yaş alma, dar giysiler giyilmesi ve kabızlık da sayılabilir.

Varis hastalığı her hastada aynı şiddette görülmez. Ancak belirtiler genellikle aynıdır. Varis hastalığının belirtileri arasında; bacaklarda ağrı, mavi ve/veya mor şişlikler, uyuşukluk, şişlik, kaşıntı ve ağırlık hissi bulunur.

Varis Çeşitleri Nelerdir?

Toplardamarda ortaya çıkan kapak hasarlarıyla beraber aşağı yönlü basınçlı kan akımı yani venöz yetmezlik farklı şiddetlerde varis sorunu yaşanmasına yol açabilir. Bu kapsamda üç farklı tip varis olduğunu söylemek mümkündür.

Kılcal damar varisleri yani telenjiektazi çapları 1 ila 2 mm’den küçük, kırmızı – mor renkli kılcal damar varisleridir. Deride kabarıklığa neden olmazlar. Çoğunlukla kılcal damar çatlamasına bağlı olarak meydana gelen kılcal damar varisleri görüntü olarak örümcek ağını anımsatır. Hormon kullanan ya da hamile genç kadınlarda kılcal damar varisi yaygın olarak görülebilir.

Mavi renkli retiküler varisler deride hafif kabarık bir görünüme neden olurlar. Genellikle ayak bileği çevresinde ve dizlerin arkasında ortaya çıkarlar.

Yeşilimsi bir renge sahip olan büyük toplardamar varisleri deride kabarık bir görünüm oluşturur. 4 ila 15 mm arasında değişen çaplara sahip olan büyük toplardamar varisleri, tüm varis belirtilerini taşırlar. Büyük toplardamar varisleri, bacak bölgesinde bulunan ve “Safe ven”  olarak adlandırılan büyük toplardamar yetmezliğine bağlı olarak gelişir.

Varis Tedavisi Nasıl Olur?

Varisin türüne ve derecesine göre farklı varis tedavisi yöntemleri uygulanabilir. Skleroterapi tedavisi en sık uygulanan varis tedavisi türlerindendir. İğne tedavisi olarak da adlandırılan skleroterapi tedavisi kapsamında, tedavi edilecek damarın içine iğneyle ilaç enjekte edilir. Yetmezlik görünen damarın dondurulması ve etkisiz hale getirilmesi amacıyla uygulanan bir tedavidir. Skleroterapi yüzeysel kılcal damarlara uygulanmakta olup ana damarlara uygulanmamaktadır.

En çok uygulanan varis tedavisi türü olan köpük tedavisi kapsamında skleroterapi tedavisinde de kullanlan ilaç havayla temas ettirilerek köpürtülür. Ardından yetmezliğin olduğu damara enjekte edilir. Köpük tedavisinde kullanılan ilaç miktarı skleroterapiye oranla daha azdır. Damarın içine verilen ilaç damarı dondurur ve etkisiz hale getirir.

Varis hastalığının tedavisi amacıyla bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Varis ameliyatı kapsamında kasığa ve ayak bileğine küçük kesiler atılır, damar uçları bağlanır ve çıkarılır. Çoğunlukla genel anestezi altında uygulanır. Varis tedavisinde uygulanan klasik bir yöntem olan varis ameliyatına uygunluk kararı hasta özelinde verilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Varis Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?