<>

Üretim, Dağıtım ve Tüketim Sosyal Bilgiler 4.Sınıf

İSTEKLERİNİZ ve İHTİYAÇLARINIZ

Her bireyin mutlu ve sağlıklı bir yaşam için çeşitli ihtiyaçları vardır. Beslenme, barınma, giyinme gibi zorunlu ihtiyaçlarımız vardır. Bu zorunlu ihtiyaçlara temel ihtiyaçlar denir. Temel ihtiyaçlar tüm insanların ortak ihtiyaçlarıdır.

İnsanların ihtiyaçları sadece temel ihtiyaçlarla bitmez. Birde sosyal ihtiyaçlarımız vardır.

Sosyal ihtiyaçlar kişiden kişiye değişebilir. Gezmek, eğlenmek, müzik dinlemek, kitap okumak vb. sosyal ihtiyaçlarımızdır.

Temel ihtiyaçlarımız yaşamımızın devamı için zorunludur. Sosyal ihtiyaçlarımızın karşılanması ise hayatımızı daha mutlu ve kolay sürdürmemizi sağlar.

İsteklerimiz

İsteklerimiz kişiden kişiye değişir. Hayatımızın devamı için zorunlu değildir.

Örnek: Çikolata, oyuncaklar, boyalar, boyama kitapları vb.

İhtiyaç ve isteklerimiz sınırsızdır. Bu nedenle önce zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız. Aksi taktirde bütçemizi aşarız ve zor durumlarda kalabiliriz.

BÜTÇEMİZ:

Okulda, evde, iş yerinde, hastanede vb. hayatımızın her alanında harcamalar yapmaktayız. Bu harcamalar günlük yaşantımız içindeki yiyecek, giyecek vb. alışverişlerini kapsamaktadır. Bu bütçe içerisinde bir gelir ve gider tablosu oluştururuz. Bu tablonun aylık olarak ayarlanması örnek bir gelir-gider tablosu olanağı sağlar.

Markete, pazara ya da çarşıya gidildiğinde yapılan harcamalar gider tablosuna yazılır. Anne, babanız çalışıyorsa maaşları gelir tablosunu oluşturur.

Yaptığımız harcamalar ihtiyaçlar doğrultusunda yapıldığında, ailemizin bütçesine önemli bir katkı sağlarız. ihtiyaçlarımız doğrultusunda hareket etmeli gereksiz harcamalardan uzak durmalıyız.

Bütçe hazırlarken dikkate alınması gereken durumlar

Temel ihtiyaçlara öncelik verilmelidir.

İhtiyaçlar önce, istekler sonra karşılanmalıdır.

Sosyal aktiviteler (sinema, tiyatro, gezmek, eğlenmek) gerektiğinde ertelenmelidir.

Gelirin bir kısmı beklenmedik giderler için ayrılmalıdır.

Gelirin bir kısmı tasarruf için ayrılmalıdır.

Ailemizin gelir kaynaklarından her ay bize ayırdıkları paya harçlık denir. Harçlıklarımızı mutlaka bir bütçe dahilinde harcamalıyız. Harcama yaparken önce ihtiyaçlarımıza öncelik vermeli ve bir miktarını tasarruf amaçlı biriktirmeliyiz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Üretim, Dağıtım ve Tüketim Sosyal Bilgiler 4.Sınıf Konu Anlatımı