Uluslararası İlişkilere Ticaret ve Yatırım Ağlarının Etkisi 11.Sınıf Coğrafya

Günümüzde birçok kurum ve kuruluş kendi ülkeleri dışındaki ülkelere yatırımlar yapmaktadır. Ortak pazarlar, gümrük birliktelikleri gibi ekonomik bloklar oluşmuştur. Ekonomik bloklar arasındaki rekabet gün geçtikçe artmaktadır. Bu bloklaşma ve rekabet siyasi ilişkilere de yansımaktadır. Ticari işbirlikleri geliştikçe ve serbestleştikçe siyasi sınırların da önemi azalmaktadır.

Teknoloji ve iletişim sistemleri gelişip yaygınlaşmasıyla dünyada ürün akışı hızlanmıştır. Sermaye ve ürünlerin yöresel nitelikleri yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır. Üretim ve tüketim alanlarındaki ilişkiler daha karmaşık hâle gelmekte, yeni yeni sektörler ortaya çıkmaktadır.

Teknik buluşlar bazı sanayi ürünleri ve ham maddelere olan talebi artırmaktadır. Teknik buluşlar yeni buluşlara da zemin hazırlamaktadır. Örneğin otomobilin icadı kalvanizli saç ve boya gibi sanayi ürünlerine, petrol gibi ham maddeye olan talebi artırmıştır. Otomobilin icadı, tank gibi hareketli savaş araçlarının yapımına da zemin hazırlamıştır.

Kuzey Amerika, Batı Avrupa, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya gibi gelişmiş bölgelerde ticaret yoğunlaşmıştır. Bu bölgeler büyük pazarlar olduğu için yatırımların yoğunlaştığı ve fazla miktarda üretimin yapıldığı yerlerdir.

Dünyada artan ticaret, dağıtımın önemini de giderek artırmaktadır. Dağıtım araçları her geçen gün daha da gelişmektedir. Üretilen mal ve hizmetin tüketiciye ulaştırılmasında dağıtım kanalları önemli rol üstlenmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Uluslararası İlişkilere Ticaret ve Yatırım Ağlarının Etkisi 11.Sınıf Coğrafya