Ülkemizde ve Dünyada Çocuk Hakları 5.Sınıf Sosyal Bilgiler
ÇOCUK HAKLARI
Çocuk, toplumun geleceğini etkileyen önemli bir unsurdur. Çocukların akıl, ruh ve bedensel yönden gelişimlerinin sağlanması için çocuk hakları oldukça önemlidir. Çocuklara tanınan bu haklar hem ulusal hem de uluslararası alanda korunmalıdır.
Çocuk hakları; tüm dünyadaki çocukların doğuştan sahip olduğu eğitim, beslenme, barınma ve sağlık gibi alanlardaki haklarının tamamını kapsayan bir kavramdır.
Çocuk haklarının korunması çocukların karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırma düşüncesiyle ortaya çıkmıştır.
Çocuk hakları, çocuğun mutlu bir şekilde yetişebilmesi için sevgi dolu bir ortamda bulunmasını gerekli görür.
Çocuk hakları, zorunlu temel ve toplumsal (sosyal) ihtiyaçlar olmak üzere ikiye ayrılır. Beslenme ve barınma gibi ihtiyaçlar, zorunlu ihtiyaçlardır. Eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlar ise çocukların toplumsal ihtiyaçları arasında yer alır.
ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA ÇOCUK HAKLARI
Çocuk hakları ile ilgili çalışmalar XIX. yüzyılın başında ortaya çıktı. XX. yüzyılın başından itibaren ise çocuk haklarının, yetişkinlerin hakları gibi korunması gerektiği düşüncesi tüm dünyada yaygınlaştı.
Bundan dolayı her yıl 20 Kasım günü, tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye ise bu sözleşmeyi 14 Eylül 1990‘da imzaladı.
Çocuk haklarının korunması ve ihlallerin önlenmesi için kamu kurumlarına ve çocuk haklarına duyarlı insanlara görev düşmektedir. Ülkemizde devletin çeşitli kurumları, çocuk haklarının ihlallerinin önlenmesi adına çeşitli tedbirler almaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin Türkiye’de uygulanmasını ve takibini gerçekleştirmektedir.
Çocuk haklarının korunmasına önem veren Türkiye, Atatürk’ün öncülüğünde 23 Nisan gününü “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak tüm dünya çocuklarına armağan etti.