Ülkemizde İdari Birimler 9.Sınıf Coğrafya


Kategoriler: 9. Sınıf Coğrafya Konuları, Coğrafya
Cepokul

Türkiye’nin İdari Bölümleri

* Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 3. Maddesinde belirtildiği gibi “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” Türkiye Cumhuriyeti, ulusal sınırlar içinde sonsuza dek var olacaktır.

* Türkiye’de coğrafi ve ekonomik koşullar ile halkımıza ulaştırılacak hizmetlerin gerekleri göz önünde bulundurularak idari bölümler oluşturulmuştur. Buna göre ülkemiz; iller, ilçeler, beldeler, bucaklar ve köyler olarak yönetim birimlerine ayrılmıştır.

İl: Ülkemizdeki en büyük idari birime il denir. İlleri valiler yönetir.

İlçe: İller, ilçelere ayrılır. İlçelerin yöneticileri ise valilere bağlı olarak görev yapan kaymakamlardır.

Belde (Kasaba): Cumhuriyeti’nin idari yapılanmasında ilçeden küçük, köyden büyük olan ve belediye ile yönetilen, yerel yönetim birimine belde (kasaba) adı verilir.

Bucak (Nahiye): Bucak adı verilen, ilçeye bağlı olan, aynı coğrafi ortamdaki köylerin yönetim bölgesi olarak birleştirilmesiyle oluşturulmuş ve bucak müdürleri tarafından yönetilen idari birimler, 1923-1970 yılları arasında ülkemizdeki ulaşım zorlukları nedeniyle yönetimsel açıdan
işlerlik kazanmıştır. Ancak ulaşımın gelişmesiyle köylerden ilçelere gelmek kolaylaşınca bucaklara gerek kalmamıştır. Bucaklar 2014 yılında kaldırılmıştır.

Köy: Muhtarlar tarafından yönetilen en küçük idari yerleşme birimi olan köyler, kaymakamlıklara bağlıdır.

Günümüzde Türkiye’de 81 il, 919 ilçe, 398 belde ve 18333 köy bulunmaktadır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar