Tuzlar 9. Sınıf Biyoloji


Kategoriler: 9. Sınıf Biyoloji Konuları, Biyoloji
Cepokul

Bir asit ile bir baz tepkimeye girdiğinde; asidin hidrojen iyonu ve bazın hidroksil iyonu birleşir. Nötrleşme tepkimesi denilen, bu olayın sonucunda oluşan maddeye ise tuz denir.

  • Kalsiyum tuzları: Kas kasılmasında, kalp ve sinir hücrelerinin çalışmasında etkilidir. Hücreler arası iletişimde ve bazı tepkimeleri hızlandıran enzimlerin çalışmasında görev yapar.
  • Klor tuzları: Mide öz suyunun üretilmesinde ve hormonların çalışmasında görev yapar.
  • Magnezyum tuzları: Kasların ve sinir sisteminin çalışmasında etkilidir.
  • Fosfor tuzları: Diş ve kemiklerin yapısına katılır. Hücrenin enerji molekülü olan ATP nin ve yönetici moleküller olan nükleik asitlerin yapısında vardır.
  • Sodyum tuzları: Kalp ritminin düzenlenmesi, sinir hücrelerindeki iletimin sağlanması, kas kasılması ve enzimlerin çalışmasında görev yapar.

Sofra tuzu (NaCl) vücut sıvısının basıncını düzenler. Yetersiz alındığı zaman kan koyulaşır dolaşım sistemi görev yapamaz hale gelir. Aynı zamanda protein yıkımına, kan şekerinin yükselmesine, ürenin tutulmasına ve baş dönmesine neden olabilir. Fazla tüketilmesi böbrek rahatsızlıklarına, göz bebeğinin büyümesine ve bağırsak iltihabına neden olur.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar