Türklerin İslam Dünyası’na Yapmış Oldukları Hizmetler
İslamiyet’in Orta Asya ve Horasan’da yayılması İslam ve dünya tarihi açısından önemli sonuçlar doğurmuştur. Türklerle birlikte İslamiyet Anadolu, Balkanlar, Hindistan, Afganistan, Pakistan ve Karadeniz’in kuzeyinde yayılmıştır.
Müslüman Türkler Abbasiler Dönemi’nde İslam Devleti’ni Bizanslılara karşı Samerra ve Avasım gibi şehirlerde korumuşlardır. Şii Fatımiler ve Şii Büveyhoğullarına karşı da Abbasi İslam Devleti’ni korumuşlardır. Yine Moğol saldırılarına karşı da İslam coğrafyasının en büyük koruyucusu olmakla kalmamış bazı Moğol kabilelerinin İslamlaşmasını bile sağlamışlardır.
Gazneliler Dönemi’nde İslamiyet’in Hindistan’a kadar ulaşmasını sağlamışlardır. Tac Mahal’i inşa etmişlerdir.
Büyük Selçuklu Devleti döneminde de İslam dünyasının koruyucusu Türkler Anadolu’da İslamiyetin yayılmasını sağlamışlardır. Anadolu’dan İslam coğrafyasına yönelen Haçlı Seferlerine karşı başarılı mücadeleler vermişlerdir. Kutsal bölgelerin elden çıkmasını engellemişlerdir.
İslam dinine girmelerine rağmen milli benliklerini koruyan Türkler İslam medeniyetinin gelişmesine de katkıda bulunmuşlardır. Batıda unutulmuş Antik Çağ eserleri İslam medeniyeti sayesinde Avrupa’ya yeniden taşınmıştır.
İslam medeniyetinin öncüleri durumunda olan Türk bilginleri bütün dünya tarafından tanınmışlardır. Farabi, Biruni, İbn-i Sina, Gazali gibi alimler çalışma alanları ve eserleri ile Nizamiye Medreseleri gibi medreselerle de eğitim alanında önemli hizmetler sunmuşlardır.