TÜRKİYE’NİN EKONOMİK İLİŞKİLERİ
Değer taşıyan mal ve hizmetlerin alınıp satılmasına ticaret denir. Ticari faaliyetler, ülke içerisinde yapılabildiği gibi farklı ülkeler arasında da yapılabilir. Ticaretin insanlık tarihindeki ilk şekli takas yöntemidir.
Takas yöntemi ile mal ve hizmetler birbirinin karşılığında değiş tokuş edilir. Günümüzde ise değişim aracı olarak para kullanılmaktadır.
Ticari faaliyetler bir ülkenin sınırları içerisinde gerçekleşiyorsa iç ticaret, farklı ülkeler ile gerçekleşiyorsa dış ticaret adını alır. Ülkeler ihtiyaçlarından fazla olan ürünleri diğer ülkelere satarken; kendi kaynakları ile karşılayamadıkları ürünleri ise diğer ülkelerden satın alırlar.
Bir ülkenin diğer ülkelere mal satmasına ihracat (dış satım) denir. Bir ülkenin başka ülkelerden mal satın almasına ise ithalat (dış alım) denir.
Ticari faaliyetler, ekonominin devamlılığı için gereklidir. Ülkeler arası ticaret, aynı zamanda kültürel etkileşime de katkı sağlar.
Türkiye, farklı ülkeler ile ithalat ve ihracat yapmaktadır. Ülkemizin dış ticaretinde Avrupa ülkeleri başta gelmektedir. Ülkemizin ekonomik kalkınmasında dış ticaretin büyük önemi vardır.
Ülkemizde son yıllarda hızla yaygınlaşan internet, ticareti hızlı ve etkin hâle dönüştürmüştür. Bu durum sermaye birikiminin artmasını sağlamaktadır.
Grafik: 2017 yılında en çok ihracat yaptığımız ülkeler ve ihracat miktarları
Dış ticaret faaliyetleri, yurt dışından alınan mallar ile yurt dışına satılan mallar ve hizmetleri kapsamaktadır. Ülkemiz son yıllarda dış ticaret faaliyetlerinde ön plana çıkan bir ülkedir.
Günümüzde gelişmiş ülkelerin en belirgin özelliği. ihracat oranlarının fazla olmasıdır. Bir ülkenin ekonomisinin güçlü olduğunun en önemli göstergesi, ihracat miktarının fazla olmasıdır.
Ancak Türkiye’nin ithalat giderleri, ihracat gelirlerinden fazladır. Bu durum ülkemizde dış ticaret açığına neden olmaktadır.
Başka ülkeden aldığımız bir ürünün ülkemize getirilmesi ya da ülkemizde üretilen bir ürünün başka bir ülkeye gönderilmesi bazı kurallara göre gerçekleşir. Ülkeler arasındaki insan, ürün ve hizmet çıkışı uluslararası hizmet kurallarına göre düzenlenmiştir. Bu kurallar çerçevesinde ülkelerin sınırlarında giriş ve çıkış kontrollerinin yapıldığı gümrük kapıları oluşturulmuştur.