Türkiye’nin Denizleri
Türkiye Karadeniz, Akdeniz, Ege denizlerine kıyısı olan bir yarımada ülkesidir. Ayrıca toprakları içerisinde Marmara iç denizine sahiptir.
Karadeniz:
Kuzeyinde yer alan denizdir. Karadeniz’de yağış miktarı fazla, buharlaşma oranı az ayrıca çok sayıda akarsuyla beslendiği için su seviyesi Akdeniz’e göre daha yüksektir, tuzluluk oranı ise daha düşüktür. Karadeniz diplerinde hidrosülfür gazı yoğunlaşması vardır. Bu nedenle 150-200 metre derinliklerinden sonra canlı yaşamı için uygun değildir. Ancak çok önemli hidrokarbon yataklarına sahiptir.
Plankton bakımından zengin olan Karadeniz balıkçılık bakımından önemli bir denizdir. Türkiye deniz balıkçılığının % 78 Karadeniz’de sürdürülmektedir. Karadeniz’de güneşlenme gün sayısı az ve kıyı derinliği fazla olduğu için Akdeniz’e göre deniz turizmi yeteri kadar gelişmemiştir.
Bilgi: Ülkemiz son yıllarda hidrokarbon aramalarında önemli yol kat ederek doğal gaz kaynakları keşfetmiştir. Bunlardan küçük bir kısmı Akçakoca açıklarında çıkarılmakta olup Sakarya ve Tuna yatakları olarak isimlendirilen alanlarda ise doğal gaz arama çıkarma faaliyetleri devam etmektedir.
Marmara Denizi:
Çanakkale ve İstanbul boğazlarıyla topraklarının içerisinde kalan Marmara sadece Türkiye’ye ait bir iç denizdir. Ulaşımda ve balıkçılıkta kullanılan bu denizde; Marmara, Avşa ve Paşalimanı gibi irili ufaklı adalar vardır.
Ege Denizi:
Türkiye’nin en sığ kıyıları ve en uzun kıyıları Ege Denizi’ndedir. Bozcaada ve Gökçeada bu deniz içerisindeki Türkiye ait adalardır. Dördüncü Jeolojik Zaman’da Egeit Karası’ın çökmesine bağlı oluşan bu denizde yüksek kesimler ada şeklinde kalmıştır. Çok sayıda ada ya sahip olduğu için Türk tarihinde Adalar Denizi olarak isimlendirilmiştir. Dağlar kıyı şeridine dik uzandığı için; girinti çıkıntısı, koy-körfez, plaj-kumsal oluşumları fazladır. Türkiye’nin en sığ kıyıları Ege’dedir. Bu nedenle coğrafi (fiziki) olarak kıta sahanlığının en geniş olduğu denizidir. Ege Denizi birçok doğal limana sahip olduğu için ulusal ve uluslararası ticarette önemli bir yere sahiptir. Ayrıca çok sayıda plaja sahip olduğu için deniz turizminde ilk sırada yer alır.
Akdeniz:
Türkiye’nin güneyinde yer alır. Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip olan ülkedir. Güneşlenme gün sayısının fazla olması ve uzun plajlara sahip olmasından dolayı deniz turizminde ön plandadır. Ancak canlı tür çeşitliliği çok fazla olmasına karşı tuzluğu çok fazla oksijen oranın az olması nedeniyle balıkçılık yeterince gelişmemiştir. Türkiye, son yıllarda Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığı ve ortak münhasır alanlarında hidrokarbon yatakları aramaktadır.
Türkiye denizlerinden;
- balıkçılık faaliyetleri,
- turizm faaliyetleri,
- hidrokarbon üretimi,
- ulusal ve uluslararası ulaşımda
faydalanmaktadır.