Türkiye’nin Coğrafi Konumunun Avantajları
Türkiye; Orta Kuşak’ta yer alma, yer şekillerinin çeşitliliği, iklim çeşitliliği, toprak ve bitki örtüsü zenginliği gibi özelliklerinden dolayı yaşamaya çok elverişli bir ülkedir.
Asya ve Avrupa’da toprakları olup, bu iki kıta arasında köprü vazifesi gördüğünden, her geçen gün önemi artan bir ülkedir. Asya’yı Arupa’ya, Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan İstanbul ve Çanakkale boğazlarının askeri, siyasi ve ekonomik açıdan büyük önemi vardır.
Üç tarafımız denizlerle çevrilidir. Denizlerimizden hareket eden bir gemi Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu’na, Süveyş Kanalı vasıtası ile Kızıldeniz ve oradan Hint Okyanusu’na, kısa yoldan ulaşabilir.
Türkiye yer üstü ve yer altı kaynakları bakımından dünyanın zengin ülkeleri arasında yer alır.
Önemli turizm potansiyeline sahiptir.
Orta Doğu ve Hazar Havzası petrol ve doğal gazının Avrupa’ya en avantajlı taşınabileceği güzergâh üzerindedir.
Türkiye gelecekte:
Hazar ve Orta Asya petrol ve doğal gazının Avrupa’ya ulaşmasında köprü görevi görecektir.
Özellikle doğal gazın tankerlerle taşınması çok pahalıya mal olmaktadır. Boru hatlarıyla taşınması daha ekonomiktir. Hal böyle olunca Kalar, Irak, Suudi Arabistan gibi Ülkelerin doğal gazlarının Avrupa’ya boru hatlarıyla taşınmasında Türkiye vazgeçilmez bir güzergâh olacaktır. Yine Akdeniz’de çıkarılan doğal gazın Türkiye üzerinden Arupa’ya taşınması tercih edilecektir.
Türkiye, kuzey-güney ve doğu-batı eksenli enerji güzergâhlarının en güvenli ve en istikrarlı koridoru konumuna gelecektir.
Bakü-Ceyhan, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hatları gibi yeni kurulacak petrol boru hatları içinde en güvenli koridor Türkiye’den geçen olacaktır.
Hazar Havzası petrol ve doğal gazının dünya pazarlarına ulaşması için Trans Kafkasya Ulaşım Koridoru’nun hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Bu gerçekleştiğinde Türkiye anahtar konumunda olacak ve önemi daha da artacaktır.