Türkiye’deki Doğal ve Kültürel Sembollerin Mekân İlişkisi Ayt Coğrafya

Türkiye’deki Doğal ve Kültürel Sembollerin Mekân İlişkisi

Bir ülke veya merkezin sahip olduğu doğal ve kültürel özellikler o merkezin tanınmasında büyük öneme sahiptir. Örneğin Eyfel Kulesi denince Fransa’nın, Tac Mahal denince Hindistan’ın, Keops Piramidi denince akla Mısır’ın gelmesi doğal ve kültürel yapıların mekânların tanınmasındaki etkisini göstermektedir.

Türkiye’de de bulunduğu merkezle özdeşleşmiş ve bu merkezlerin tanınmasında büyük öneme sahip olan pek çok doğal ve kültürel yapı bulunmaktadır.

Türkiye’deki Doğal Sembollerin Mekânla İlişkisi

Türkiye’de turizm faaliyetlerinin gelişmesinde önemli etkiye sahip olan pek çok doğal güzellik bulunmaktadır. Ülkenin farklı bölgelerinde çeşitli jeomerfolojik oluşumlar, kaplıcalar, göller, şelaleler gibi bulundukları bölgelerin gelişmesinde önemli paya sahip olan pek çok doğal yapı bulunmaktadır.

Tür ye’de turizm faaliyetlerinin gelişmesinde etkili olan ve bulundukları bölgenin tanınmasında büyük paya sahip olan doğal güzelliklerden bazıları şunlardır:

Kapadokya Peri Bacaları

Nevşehir’de bulunan peri bacaları, bu bölgenin tanınmasını ve bölgedeki turizm faaliyetlerinin gelişmesini sağlamıştır. Doğada çok nadir olarak görülen yer şekilleri olan peri bacaları Kapadokya bölgesinin hem yurt içinden hem de yurt dışından çok sayıda turistin ağırlanmasını sağlayarak bu bölgenin önemli bir turizm merkezi hâline gelmesini sağlamıştır.

Yedigöller Tabiat Parkı

Bolu il sınırları içerisinde yer alan Yedigöller, sahip olduğu doğal güzellikler ve barındırdığı zengin doğal yaşam ortamları ile büyük ilgi toplayan doğal mekânlardan biridir. Tabiat güzelliğiyle ön plana çıkan Yedigöller Millî Parkı, Bolu’nun tanınması ve bölgede doğa turizmi faaliyetlerinin gelişmesine büyük katkı sağlamaktadır. Yedigöller bölgesi pek çok insanın dinlenmek, eğlenmek ve çeşitli etkinliklerde bulunmak amacıyla uğradığı doğal güzelliklerden biridir.

Pamukkale Travertenleri

Yeryüzünde nadir olarak görülen karstik oluşumlardan biri olan travertenlerin dünyadaki en güzel örneklerinden biri Denizli’deki Pamukkale’de bulunmaktadır.

Denizli ilinin en önemli sembollerinden biri olan Pamukkale travertenleri ildeki turizm faaliyetlerinin ve ekonomik faaliyetlerin gelmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Erciyes Dağı

Kayseri ilinde yer alan volkanik bir dağ olan Erciyes Dağı, hem sahip olduğu doğal güzellik hem de bu alanda kurulan kaya tesisleri ile önemli bir turizm sembolüdür. Her yıl çok sayıda turistin uğradığı bir değer olan Erciyes Dağı, aynı zamanda Kayseri’nin diğer kültürel özelliklerinin tanınmasında da büyük role sahiptir.

Türkiye’deki Kültürel Sembollerin Mekânla İlişkisi 

Günümüzdeki Türkiye toprakları sahip olduğu coğrafi konum özellikleri nedeniyle geçmişten günümüze pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle ülke toprakları üzerinde farklı medeniyetlere ait pek çok yapı ve eser bulunmaktadır. Bu eserlerden bazıları sahip oldukları özellikler nedeniyle bulundukları merkezler içim bir sembol durumundadır.

Türkiye’deki bulundukları merkezler açısından önemli bir sembol durumunda olan tarihî ve kültürel yapılardan bazıları şunlardır:

İstanbul’un Tarihî Alanları

Tarih boyunca pek çok büyük uygarlığa başkentlik yapmış bir kent olan İstanbul, çok sayıda tarihî ve kültürel sembolü barındırmaktadır.

Kız Kulesi, Topkapı Sarayı, Galata Kulesi, Ortaköy Cami, Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Cami İstanbul’un önemli sembollerinden bazılarıdır.

Sümela Manastırı

Trabzon ilinde bulunan Sümela Manastırı, yerli ve yabancı pek çok turisti kendine çeken tarihî ve kültürel yapılardan biridir. Trabzon ilinin sembollerinden biri olan bu manastır ildeki turizm faaliyetlerinin gelişmesinde büyük paya sahiptir.

Sümela Manastırı’nın yanı sıra kemençe, çay ve hamsi gibi kültürel değerler Trabzon’un sembolleri arasında yer almaktadır. Trabzon için bu değerler, önemli bir kültürel sembol olup her yıl yüzlerce ziyaretçi bu değerler için Trabzon’u ziyaret etmektedir.

Nemrut Dağı Heykelleri

Adıyaman ilindeki Nemrut Dağı üzerinde bulunan ve Komagene Kralı tarafından yapılmış olan heykeller bu ilin sembollerinden biridir. Dünyanın farklı bölgelerinde pek çok turist Nemrut Dağı üzerinde bulunan bu heykelleri görmek ve burada gün doğumu veya gün batımını izlemek için bu bölgeye gelmektedir. Bu durum Adıyaman’da turizm faaliyetlerinin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.

Mardin Evleri

Sahip olduğu mimari yapı ile Mardin evleri, Mardin ilinin sembollerinden biri hâline gelmiştir. Tarihî özellikleri ve farklı mimari özellikleri nedeniyle her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist Mardin’i ziyaret etmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Türkiye'deki Doğal ve Kültürel Sembollerin Mekân İlişkisi Ayt Coğrafya