Türkiye’de Enerji Kaynakları 6. Sınıf Sosyal Bilgiler
Taş Kömürü:
Diğer enerji kaynaklarına göre daha eski bir dönemde oluşmuştur. Isı kalorisi yüksek olduğu için demir-çelik sanayisinde enerji kaynağı olarak kullanılır. Zonguldak, Ereğli, Amasra da çıkarılır. Karabük ve Ereğli demir-çelik sanayisinde kullanılır.
Taş kömürünü Ülkemizde 1829 yılında Uzun Mehmet adında bir Osmanlı askeri bulmuştur.
Linyit:
Ülkemizde yaygın bir enerji kaynağıdır. Isı kalorisi Taş kömürüne göre daha düşüktür. Bundan dolayı termik santrallerinden elektrik üretimi ve ısınmada kullanılır. Soma (Manisa) Afşin-Elbistan (Kahramanmaraş) Seyitömer, Tunçbilek, Tavşanlıda (Kütahya) çıkarılır. Bu illerdeki termik santrallerinde kullanılır.
Petrol:
Türkiye petrol bakımından fakir bir ülkedir. İhtiyacımızın yaklaşık %90’ını dışarıdan alırız. Petrol; Batman, Adıyaman, Diyarbakır ve Siirt gibi illerimizde çıkarılır.
Çıkarılan bu petrol ve dışarıdan aldığımız petrol dört tane rafineride işlenir. Bunlar; Batman, Aliağa (İzmir), İpraş (İzmit) Orta Anadolu (Kırıkkale) Rafineleridir.
Doğal Gaz:
Türkiye’nin dışarıya bağımlı olduğu enerji kaynaklarından biridir. Elektrik üretimi ve ısınma da kullanılır, Hamitabat (Kırklareli), Çamurlu (Mardin) ve Akçakoca’da (Düzce) çıkarılır. Hamitabat, Ambarlı (İstanbul), Bursa ve İzmit gibi şehirlerimizde doğalgazla çalışan termik santralleri bulunur.
Su Gücü:
Su’dan elektrik üretme isidir. Doğu Anadolu Bölgemizde ve birçok yerlerde Hidroelektrik santrali bulunmaktadır. Engebeli bölgeler termik santrali kurmaya uygundur.
Jeotermal Enerji:
Fay hatlarından çıkan sıcak sulardan yararlanma şeklidir. Isınma, elektrik üretimi ve kaplıca turizmi gibi alanlarda kullanılır. Denizli-Sarayköy ile Aydın-Germencik önemli potansiyele sahiptir,
Güneş Enerjisi:
Bulutlu gün sayısının az olduğu yörelerde önemli potansiyeli vardır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi’nde verimi yüksektir. Karadeniz Bölgesi’nde hava şartlarından dolayı ekonomik değildir. Güneş enerjisi elektrik üretiminde, seracılıkta, sıcak su sağlamakta kullanılır.