- Ülkemiz bitki türü ve çeşitliliği yönünden dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Türkiye’de 12 binden fazla bitki türü vardır.
Ülkemizde bitki örtüsü çeşitlerinin fazla olmasının nedenleri şu şekilde açıklanabilir:
– İklim çeşitliliğinin fazla olması -› (Karadeniz, Akdeniz Ilıman Karasal ve Sert Karasal İklimin etkili olması)
– Topografya -› (Türkiye’de yeryüzü şekillerinin engebeli olması ve kısa mesafede yükselti farklılıklarının sıcaklık, nem ve yağış koşullarını etkilemesi)
– Türkiye’nin matematik konumu -› (Ülkemizin Orta Kuşak’ta yer almasının farklı iklimsel koşulların oluşmasına neden olması)
– Toprak örtüsünün çeşitliliği -› (Türkiye’de farklı toprak türlerinin görülmesi ve bu toprakların mineral ve geçirgenlik özelliğine göre bitki türlerinin yetişmesi) - Türkiye’nin büyük bir bölümünde kurak ve yarı kurak iklim hakimdir. Bu iklim bölgelerinde yazların sıcak ve kurak, kışların soğuk ve kar yağışlı olması bitki örtüsünün kurakçıl özellikte olmasına neden olur.
- Türkiye’nin büyük bir bölümü Akdeniz iklim kuşağında yer almaktadır. Bu iklim bölgesinde yaz kuraklığına dayanıklı kızılçamlar ve maki bitki toplulukları yaygın olarak yetişir.
- Yağış ve nem miktarının fazla olduğu Karadeniz iklim bölgesinde ise ormanlar geniş yer kaplar.
1. Endemik Bitkiler: Ülkemizde dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen, sadece belli bir alanında yetişen bitki türleri bulunmaktadır. Bunlara “endemik bitkiler” denir.
Örneğin; Kazdağı köknarı, Marmaris’te Sığla ağacı, Göller Yöresinde Kasnak meşesi, Zonguldak Yenice’de Istranca meşesi, Datça Yarımadasında Datça hurması, Yozgat ve çevresinde İspir meşesi bunların başlıcalarıdır.
2. Relikt Bitkiler: 3. ve 4. jeolojik zamanda oluşmuş ve günümüze kadar varlığını sürdürmüş eski jeolojik dönemlere ait kalıntı bitkilerdir.
Örneğin; Bartın at kuyruğu, Tersiyer Dönemi’nden kalma Anadolu sığla ağacı relikt bitkilerdendir.