Türkiye Selçuklu Devleti-I.Gıyaseddin Keyhüsrev Dönemi (1192-1196/1205-1211) 10.Sınıf Tarih
- II. Kılıç Arslan’ın ölümü üzerine devletin başına geçen I. Gıyaseddin Keyhüsrev’in hükümdarlığını kardeşleri kabul etmediği için tahtan indirilmiştir.
- Devletin başına II. Rükneddin Süleyman Şah geçmiş onun ölümü sonrasında ise I. Gıyaseddin Keyhüsrev tahta tekrar çıkmıştır.
- Bu dönemde yapılan fetihlerde ekonomik ve ticari çıkarlar ön planda tutulmuştur.
Bu dönemde I. Gıyaseddin Keyhüsrev;
- Karadeniz ticaretini engelleyen Trabzon Rum İmparatorluğu üzerine sefer düzenleyerek Karadeniz ticaret yolunun güvenliğini sağlamıştır.
- Karadeniz’de Samsun limanını Akdeniz de Antalya limanını almıştır. Böylece ülkeyi bir kara devleti olmaktan çıkararak bir deniz devleti haline getirmiştir.
Uyarı: Anadolu Selçuklu Devleti tarihin ilk denizci Türk devletidir.
- Limanların güvenliğini sağlamak ve ticari faaliyetlerin güven içerisinde yürütülmesini temin etmek amacıyla donanma oluşturmuştur.
- Venediklilerle ilk defa ticaret antlaşmasını yaparak uluslararası ticareti geliştirmiştir.
Önemli Not: Anadolu Selçuklu Devleti Yükselme Dönemi hükümdarının özellikle deniz ve kara ticaretinin önemli noktalarını ele geçirmeleri ve uluslararası antlaşmalar yapmalarının nedenleri,
- Haçlı seferleri sonrası Anadolu’da ticari hayatın durması
- III. Haçlı seferiyle birlikte özellikle denizlerde ticaretin gerilemesi ve Anadolu Selçuklu Devleti’nde bu ticaretten faydalanmak istemesidir.
- Eyyübilerin Anadolu’ya yaptıkları saldırıları önlemiştir.
- İznik Rum imparatorluğu’nun ödemesi gereken vergiyi kesmesi üzerine sefere çıkan I. Gıyaseddin Keyhüsrev; İznik Rum İmparatorluğu’yla yaptığı Alaşehir Savaşı’nda şehit olmuştur.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM