Thales’in Varlık Anlayışı
Bilimsel düşüncenin diğer düşüncelerden en arınmış şekliyle ilkin Thales’te ortaya çıktığını görüyoruz. Onun hayatı ve felsefesi üzerine bilinenler, hem az hem de pek güvenilir değildir. Thales suyu, sıvı, nemli olanı, “arkhe” (her şeyin başı, kökü, ilkesi) saymıştır. Her şey sudan türer ve ona döner. Düz bir tepsi olan yer de su üzerinde, sonsuz okyanusta yüzer. Thales’in önemli yanı, görüşünü gözlemlere dayandırması ve bu gözlemleri düşünceyle temellendirmek istemesidir.
Bilgi: Thales’e sorarlar: “Sana göre dünyada biricik devamlı olan şey nedir?” diye. “Ümit” yanıtını verir. “Peki en kolay olan şey nedir?” diye sorulunca “Başkasına nasihat vermektir” der.
Suya bunca önem vermesi, bilgilerini deniz kıyısında doğup büyümesinden ileri gelen gözlemlerine dayandırmasındandır. Thales, yalnız her şeyin oluştuğu ana maddenin ne olduğunu araştırır. Bu ilk, ana maddeden nasıl ve niçin birtakım şeylerin meydana geldiğini araştırmaz. Bunun nedeni, Thales ve onun ardından gelen diğer filozofların ana maddeyi canlı, yaratıcı bir şey olarak düşünmeleridir.
kaynakça göster