Temizlik Maddelerinin Özellikleri 10. Sınıf Kimya
Temizlik Maddeleri
Günlük hayatta gün boyunca yaptığımız etkinlikler boyunca çeşitli organik ya da inorganik maddelerle temas ederiz. Bu maddelerden bazıları suda kolaylıkla çözünürken bazıları çözünmez.
Suyla etkileştirildiğinde ortamdan uzaklaştırılmayan maddelere kir denir. Bu maddeler suda çözünmedikleri için ortamdan uzaklaştırmak için bazı temizlik maddeleri kullanılır.
Sabunlar
Bitkisel ve hayvansal yağların kuvvetli bazlarla hidroliz edilmesi sonucu elde edilen ürüne sabun denir. Bu olaya da sabunlaşma denir.
Sabun,
* Doğal bir kir çözücüdür.
* Karboksilli asitlerin sodyum veya potasyum tuzlarıdır.
Sabunlar, kullanım amaçlarına göre ikiye ayrılır:
Sert Sabun: Karboksilli asitlerin sodyum tuzlarından oluşur. Yağ asitlerinin sodyum hidroksit (NaOH) ile tepkimesi sonucu üretilir ve katı formda bulunur. Beyaz sabun olarak da bilinir. Suda çözünmeyen sert sabunlar, Al³⁺, Ca²⁺, Mg²⁺, Ba²⁺, Li⁺, Zn²⁺, Pb²⁺, Cu²⁺ gibi pozitif yüklü iyonların yağ asitleriyle birleşmesinden meydana gelir. Beyaz sabunun kimyasal formülü C₁₇H₃₅COONa’dır ve sodyum stearat olarak da adlandırılır.
Yumuşak Sabun: Karboksilli asitlerin potasyum tuzlarından oluşur. Yağ asitlerinin potasyum hidroksit (KOH) ile tepkimesi sonucu elde edilir ve Arap sabunu olarak bilinir. Suda daha iyi çözünür ve bu nedenle sıvı sabun ve tıraş kremi yapımında tercih edilir. Yumuşak sabunun kimyasal formülü C₁₇H₃₅COOK’tur ve potasyum stearat adıyla bilinir.
Sabun Yapımında Kullanılan Maddeler
Yağlar
* Sabun yapımında kullanılan yağlar katı veya sıvı olabilirler.
* Hayvansal veya bitkiseldir.
* Hayvansal yağlardan yapılan sabunlar serttir ve suda yavaş çözünür, bitkisel yağlardan yapılan sabunlar suda kolay çözünür ve bol köpük yaparlar.
* Sabunun kalitesini kullanılan yağ asitleri belirler. Sabun yapımında kullanılan yağ asitleri doğada serbest olarak bulunan 12, 14, 16 ve 18 karbon taşıyan yağ asitleridir.
Su
Sabun yapımında kullanılan suyun sertliği önemlidir. Sert sularda bulunan Ca2+ ve Mg2+ iyonları sabunlarda bulunan iyonlarla birleşerek suda çözünmeyen tuzlar oluşturur. Bu da sabunun veriminin azalmasına neden olur.
Tuz
Sabun çözeltisinde birikmiş olan sabunlar tuzla ayrıştırılır.
Kullanılacak tuzun kalitesi yüksek olmalıdır.
Potasyum klorür
Tuzla aynı görevi görür ve arap sabunu yapımında kullanılır.
Silikatlar
Çamaşır sabunlarının verimini arttırmak için kullanılır. Çünkü sodyum silikatın sabun gibi temizleme özelliği vardır.
Talk
Sabunun verimini arttırmak için kullanılır.
Sodyum perborat
Sabun tozu yapımında kullanılır.
Deterjanlar
Deterjanlar, petrol ve türevlerinden elde edilen ve sabun dışındaki temizleyicilerin tümünü kapsayan maddelerdir. Temizleme ve arıtma özelliği olan toz, sıvı veya krem durumunda bulunan kimyasal maddelerdir. Deterjanlar çamaşır, bulaşık, mutfak ve banyo temizliğinde kullanılır.
Allah razı olsun sizin sayenizde ödevimi kolayca yaptım
Neden sadece senin yorumun var “anonim dedi ki”
Mükemmel bir anlatımdı. Emeği geçen herkese teşekkürler 🙂
güzel bir yazı
olmuş
sağolun
gayet güzel bir yazı olmuş sağolun