Tarım ve Ekonomi (Tarım ülkesi: Nijerya)
NİJERYA
Yüz ölçümü: 923. 786 km²
Nüfusu: 135.000. 000
İdare şekli: Federal Cumhuriyet
Başkent: Abuja
Dili: İngilizce
Dini: İslamiyet ve Hristiyanlık
Kişi başına düşen milli gelir: 950 ABD doları
Yıllık nüfus artışı: ‰ 25
Şehir nüfus oranı: % 43
Okuma yazma bilmeyenlerin oranı: % 32
Ortalama yaşam süresi: Erkek —> 51, kadın —> 51 yıl
Coğrafi Konum
Gine körfezi ve Atlas Okyanusu’na kıyısı olan Orta Afrika ülkesidir. Ülkenin kuzeyinde Nijer, batısında Benin, doğusunda Kamerun, kuzeydoğusunda Çad yer alır.
Doğal Özellikler
- 1. Yer Şekilleri
Ülkenin büyük bir bölümünü alçak plato sahaları ve düzlük alanlar oluşturur. En yüksek yeri doğuda Kamerun’la sınırı oluşturan 2000 m. yükseltideki Kamerun Dağları’dır.
- 2. Akarsu ve Göller
Nijer ve Benue en önemli akarsularıdır. Nijer Nehri Gine Körfezi’nde geniş delta ovası oluşturmuştur.
- 3. İklim ve Bitki Örtüsü
Nijerya’nın güneyinde kuzeye doğru gidildikçe iklim karasallaşır. Güneyindeki alçak alanlarda tropikal iklim, orta kısımdaki platolarda savan iklimi, kuzeydeki bölgelerde kurak bir iklim hakimdir. Bitki örtüsü ise tropikal ormanlar, savanlar ve steplerden oluşur
Beşeri ve Ekonomik Özellikler
1. Nüfus ve Yerleşme
Afrika kıtasında, nüfusun en fazla olduğu ülkedir. Nüfus artış hızı oldukça fazladır. Lagos, Abuja, İbadan ve Kano yoğun nüfuslu şehirlerdir.
2. Tarım ve Hayvancılık
Ülkede ekstansif tarım tekniği uygulandığından verim oldukça düşüktür. Ülke topraklarının %25’i tarıma elverişlidir. Bu da halkın yarısından fazlasının tarımla uğraşmasına yol açmıştır.
Kakao, kauçuk, pamuk, yer fıstığı, soya fasulyesi ve palmiye yağı bol miktarda üretilmektedir.
Tropikal ormanların bulunduğu yerlerde ormancılık faaliyetleri gelişmiştir.
Göçebe hayvancılığın yaygın olduğu Nijerya’da koyun, keçi ve sığır beslenir.
3. Sanayi, Ulaşım ve Turizm
- Dünya’daki gelişmekte olan ülkelerden biri olan Nijerya’da sanayi faaliyetleri gelişmemiştir. Petrol ve doğalgaz bakımından zengindir. Afrika petrol rezervinin 1/3’üne sahiptir.
- Doğalgaz ve petrol rezervi yönünden zengin olmasına rağmen kalifiyeli eleman yetersizliği, bilim, teknik ve eğitim olanaklarının yeterince gelişmemiş olması ülkenin ekonomik anlamda kalkınmasını engellemiştir.
- Ürettiği petrol ve doğalgazın büyük bir bölümünü gelişmişlik düzeyi fazla olan ülkelere ham (işlenmemiş) olarak ihraç eder.
- Nijerya bu yönüyle yıllarca Avrupa ülkeleri tarafından sömürge olarak kullanılmıştır.
- Nijerya’da tarımda da ilkel (ekstansif) metodların benimsenmesi, doğal koşullarda tarımsal faaliyetlerin yapılmasına yol açmıştır. Bu da tarım arazilerinde elde edilen birim alanından üretimin az olmasına yol açmıştır.
- Ülkede kara ve demiryolu az da olsa gelişmiştir.
- Kano ve Lagos hava alanları en işlek havalimanıdır.
- Turizm faaliyeti ise yok denecek kadar azdır.
Tarım ve Ekonomi (Modern tarımın temsilcileri: ABD)
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ (ABD)
Yüz ölçümü: 9.629.091 km?
Nüfusu: 308. 745.538
İdare şekli: Federal Cumhuriyet
Başkent: Washington DC
Dili: İngilizce
Dini: Hristiyanlık
Kişi başına düşen milli gelir: 46.380 ABD doları
Yıllık nüfus artışı: ‰ 8,9
Şehir nüfus oranı: % 75
Okuma yazma bilmeyenlerin oranı: % 1
Ortalama yaşam süresi: Erkek —> 75, kadın—> 81 yıl
Coğrafi Konum
Kuzey Amerika kıtasında yer almaktadır. Kuzeyinde Kanada, güneyinde Meksika, batıda Büyük Okyanus, doğuda Atlas, Okyanusu bulunmaktadır Rusya, Çin ve Kanada’dan sonra Dünya’nın dördüncü büyük yüz ölçümüne sahip ülkesidir.
Doğal Özellikler
1. Yer Şekilleri: ABD yer şekilleri yönünden 5 farklı bölgeden oluşur;
Atlas Okyanusu Kıyı Ovaları
Atlas okyanusunun kıyısında yer alan Meksika sınırı ile Kanada sınırı arasında uzanan ovalardır. Ülke topraklarının % 10’unu oluşturur. Bu ovalar yükseltisi az ve verimlidir.
Appalaş Dağları Bölgesi
Volkanik ve metamorfik taşlardan oluşan Appalaşlar, zengin kömür yataklarını barındırır. Atlas Okyanusu’na
paralel uzanmakta olan bu dağların en yüksek noktası 2037 metredir.
İç Ovaları
Merkezi konumda olan bu ovalar, Kayalık Dağları ile Appalaş Dağları arasında bulunmaktadır. İç ovalar ülke
topraklarının % 50’ye yakınını kaplar. Verimli toprakların bulunduğu bu ovalar “Missisipi Nehri” tarafından sulanmaktadır.
Kayalık Dağlık Alanları
Genç bir arazi yapısına sahip Kayalık Dağları, Büyük Okyanus kıyılarına paralel uzanmaktadır. Bu dağlık alan
yeryüzünün deprem yönünden en tehlikeli alanlarından bir tanesidir. Aynı zamanda aktif volkanlarda bulunmaktadır. “Yellow Stone Ulusal Parkı” Colombia kapalı havzadaki “Büyük Tuz Gölü” derin kanyonlar ve Colarado platoları bu dağlık bölgede yer alır.
2. Akarsular ve Göller
ABD, akarsu ve göller yönünden zengin bir ülkedir. Kaynağını iç kesimlerinden alan Missisippi sularını Meksika Körfezi’ne boşaltır. Kayalık Dağları’ndan doğan Colarado ve Rio Grande, ABD’nin en önemli akarsularındandır. ABD’nin başlıca gölleri ülkenin kuzeyinde toplanmıştır. Bunlar; “Süperior, Michigan, Huron, Erie ve Ontario” gölleridir.
3. İklimi ve Bitki Örtüsü
ABD’nin iklim çeşitliliği fazladır. Batı kıyılarında okyanusal, iç kesimlerde çöl ve ılıman karasal, Alaska’da tundra ve sert karasal, Hawai ve çevresinde tropikal iklim koşulları etkilidir. İklimin çeşitli olması bitki örtüsü çeşitliliğini arttırmıştır. Ülkede bozkır, orman, çayır, tundra, maki ve çöl bitkilerini görmek mümkündür.
Beşeri ve Ekonomik Özellikler
1. Nüfus ve yerleşme
Amerika Kıtası’nın keşfinden sonra Avrupalı göçmenlerin akınına uğrayan ABD, günümüzde Çin ve Hindistan’dan sonra nüfusu en fazla olan ülkedir. Ülke nüfusunun 1/4’ünü Avrupa’dan gelen göçmenler diğer kısmını ise Afrika kökenli köleler oluşturur. ABD’de nüfusun % 75’i şehirlerde yaşamaktadır. Göller Yöresi, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu kıyısı yoğun nüfuslu bölgeleridir. Colarado, Büyük Havza ve dağlık sahaları nüfusun en seyrek olduğu yerlerdir.
2. Tarım ve Hayvancılık
- ABD topraklarının yarısı tarımsal faaliyetler için elverişlidir. Tarım arazilerinin verimliliği ve genişliği, modern tarım yöntemleri tarımsal verimliliği arttırmıştır. Ülkede tarımsal faaliyetlerde makine kullanımının yaygın olması tarımda çalışan nüfusun az olmasına yol açmıştır.
- ABD’de tarımsal verimin artmasına neden olan diğer etmenlerden bazıları şunlardır;
- Sulama koşullarının gelişmiş olması
- Tohum türlerinin ıslah edilmesi ve melez tohum türlerinin üretilmesi
- Tarım alanındaki zararlılara karşı ilaçlamanın yapılması
- Tarımsal faaliyetlerde gübre kullanımının gelişmiş olması gibi.
- ABD, soya fasulyesi, mısır, turunçgil, buğday, pamuk üretiminde dünyada ilk sırada, tütün üretiminde ise 2. sırada yer alır. Tarım, ABD ekonomisi açısından oldukça önemlidir. Tarım ve tarıma dayalı ürünlerin ihracatında ABD, 60,7 milyar dolarla dünyada ilk sırada yer almaktadır. Tarım ürünleri ülkenin dış satımının % 10’unu oluşturmaktadır. ABD’de ormancılık da gelişmiştir. Rusya’dan sonra kereste yapımında 2. sıradadır.
- Ülkede hayvancılık ise modern yöntemlerle yapıldığı için yüksek oranda verim alınır. Sığır, domuz besiciliği ve kümes hayvancılığı, balıkçılık bunların başlıcalarıdır.
3. Sanayi
ABD, ağır sanayinin hammaddesi olan taşkömürü ve petrol yönünden oldukça zengin bir ülkedir. Dünya kömür üretiminin % 25’ini karşılayan havzalar, Appalaş Dağları’nda yer alır. Tüm bunlar sanayinin gelişmesi için elverişli koşullar sağlamaktadır. ABD Dünya’nın en büyük sanayi devletidir. Petro kimya, otomotiv, makine, metalurji, elektronik, ilaç, uzay, savunma sanayi ülkede başlıca sanayi kollarıdır. ABD’de sanayi merkezleri Göller Yöresi ve Kaliforniya’ da yoğunlaşmıştır.
4. Ulaşım ve Turizm
ABD’de ulaşım ağı sık ve gelişmiştir. Dünya’daki demir yolu ağının yaklaşık 1/3’ ü ABD’dedir. Karayolları ve havayolları yönünden de ulaşım ağı sık ve gelişmiştir. Ulaşım bakımından fazla gelişmiş ülkedir. Turizm yönünden ise en fazla turizm geliri olan ülkedir. Ülkedeki başlıca turizm merkezleri Hawai Adaları, Los Angeles, Miami’dir.