Tarih Araştırma ve Yazımında Dijital Dönüşüm 9. Sınıf Tarih


Kategoriler: 9. Sınıf Tarih
Cepokul

TARİH ARAŞTIRMA VE YAZIMINDA DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Doğuştan Dijital Veri
Dijital ortamda oluşturulan ve saklanan verilerdir. Bu veriler, dijital cihazlar (bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler vb.) kullanılarak oluşturulur ve dijital ortamlarda (bulut depolama, sabit sürücüler, USB bellekler vb.) saklanır.

Sayısallaştırma
Verilerin nicel hâle getirilmesi işlemidir. Yani, metinsel ve kategorik verilerin sayısal değerlere dönüştürülmesidir. Sayısallaştırma, verinin daha kolay analiz edilmesini, karşılaştırılmasını ve istatistiksel işlemlere tabi tutulmasını kolaylaştırır.

Yoğun Veri
Büyük veri kümeleri içerisinde bulunan ve değerli bilgiler içeren ancak çok küçük bir kısmı oluşturan verilerdir. Bu veriler, büyük veri kümelerinin analizi ile ortaya çıkarılır.

Büyük Veri
Geleneksel veri işleme yöntemleriyle yönetilemeyecek kadar büyük ve karmaşık olan veri kümeleridir. Büyük verinin üç temel özelliği; hacim, hız, çeşitlilik, doğruluk ve değerdir.

Veri Analizi
Ham verilerden anlamlı bilgiler çıkarma sürecidir. Bu süreç, verilerin toplanmasını, istatistiksel yöntemlerle dönüştürülmesini ve modellenmesini içerir.

Yapılandırılmış Veri
Belirli bir formata göre düzenlenmiş ve depolanmış veridir. Bu veriler, satırlar ve sütunlar hâlinde tablolar veya veritabanları şeklinde saklanır.

Yakın Okuma
Dijital ortamda yakın okuma, metinleri dijital cihazlarda dikkatli ve eleştirel bir şekilde okuma sürecidir. Dijital ortamda yakın okumanın faydaları; kolay vurgulama ve not alma, hızlı arama ve bağlantı oluşturma, paylaşım ve iş birliği ile erişilebilirliktir.

Veri Madenciliği
Büyük veri kümelerinden daha önce bilinmeyen kalıpları, eğilimleri ve ilişkileri keşfetme sürecidir. Veri analizi ile ilişkili bir alt alanıdır, ancak daha gelişmiş teknikler ve algoritmalar kullanılır.

Hiper Metin
Birbiriyle bağlantılı yazı, görüntü, video gibi verileri içeren bir metin organizasyonudur. Genel ağ (web), birbirine bağlantılı milyarlarca sayfadan oluşan bir hiper metin sistemidir.

Uzak Okuma
Metinleri dijital cihazlarda hızlı ve genel bir şekilde okuma sürecidir. Yakın okumadan farklı olarak, uzak okuma metnin yüzeysel bir anlayışını elde etmeye odaklanır. Uzak okuma için ipuçları; hızlı gözden geçirme, anahtar kelimeleri belirleme, paragrafların ilk cümlelerini okuma ve sonuç bölümü odaklı olmaktır.
Uzak okumanın faydaları; hızlı anlayış, önemli bilgilerin belirlenmesi, zaman tasarrufu ve genel bakış açısına sahip olmaktır.

Yapay Zekâ
Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneğidir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar