Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemlerinde Hukuk Tarih 11.Sınıf

TANZİMAT VE MEŞRUTİYET DÖNEMLERİ HUKUK ALANINDA DEĞİŞİKLİKLER

Ceza Hukuku 1840

41 maddelik bu kanun ile idarecilerin halka keyfi şekilde baskı kurmalarının önüne geçilmek istenmiştir. Ceza kanununda mürtedlere yani dinden dönenlere ölüm cezasının verilmesi uygulamasının devam ediyor olması özellikle batılı devletlerin tepkisine yol açmıştır. Bu kanun batı hukukundan esinlenilerek yapılan ilk kanundur. Ceza kanununa ek olarak Men-i İrtikab Kanunu yani rüşvetin önlenmesi kanunu da çıkarılmıştır.

İlk kez kamu davası açılması uygulaması bu kanun ile uygulamaya konuldu. Yani bir kimseyi dava eden kişi affetse bile devlet konunun takipçisi olup topluma verilen zarardan dolayı o kişiye ceza verebilirdi.

Ticaret Hukuku 1850

Fransız ticaret kanunundan esinlenerek hazırlanmıştır. Ticaret mahkemeleri kurulmuştur. 1863’te Deniz Ticareti Kanunuda çıkarıldı.

Mali Hukuk 1855

1855’te Bütçe Nizamnamesi Yayınlandı. Hazinenin gelir ve giderleri bir tablo halinde ortaya konuldu. 1861’de Umur-u Maliyeye Dair Nizamname ile taşradaki mali durum ve harcamalar düzenlendi.

Arazi-Toprak Hukuku 1858

Toprakların miri ve mülk statüleri dikkate alınarak düzenlemeler yapılmıştır. Atıl(boş-terkedilmiş) miri arazilerin değerlendirilmesl hedeflenmiştir.

Medeni Hukuk 1867

Medeni Kanun’un hazırlanması teklifini Keçecizade Fuat Efendi “Müslüman bir ülkede yabancı bir devletin medeni kanunu uygulanamaz” diyerek reddetmiştir. Bunun üzerine Ahmet Cevdet Paşa’nın bir komisyon kurarak Mecelle-i Ahkam-ı Adliye’yi hazırlaması istenmiştir.

1926’ya kadar yürürlükte kalan Mecelle İsviçre Medeni Kanunu’ndan esinlenerek hazırlanan Türk Medeni Kanunu’nun uygulanmasına kadar geçerli olmuştur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tanzimat ve Meşrutiyet Dönemlerinde Hukuk Alanındaki Değişiklikler Tarih 11.Sınıf