Su Tasarrufu ve Su Kaynaklarının Korunması 9.Sınıf Kimya

Su Tasarrufu ve Su Kaynaklarının Korunması 9.Sınıf Kimya

Kategoriler: 9. Sınıf Kimya Konuları, Kimya
Cepokul

Su tasarrufu, kişisel temizliğimizde ve ihtiyaçlarımızın karşılanmasında herhangi bir azalma olmadan suyun verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Bu işlemlerin daha az su kullanılarak yapılması su tasarrufunu sağlar.

Su Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler

1. Bulaşıkları makinede yıkamak hem temizlik açısından hem de su tasarrufu açısından önemlidir. 4 kişilik bir ailenin bulaşıkları makinede yıkandığında yaklaşık 14 litre su harcanırken, elde yıkanırsa yaklaşık 100 litre su harcanır. Tabi makineyi tam doldurmadan çalıştırmayın.

2. Dişlerinizi fırçalarken ve tıraş olurken, suyu kapatmanız ciddi anlamda su tasarrufu sağlayacaktır.

3. Duş alma sürenizi kısmaya çalışın, ayrıca kullandığınız duş başlığının debisini azaltın, 4 kişilik bir ailenin her ferdi duş süresini 1 dakika kısaltırsa yılda ortalama 20 ton su tasarrufu sağlamış olur. Ayrıca küvet doldurarak banyo yapmak çok miktarda su israfına neden olmaktadır.

4. Evdeki veya iş yerindeki muslukların su kaçırmaması önemli bir durumdur. Su kaçıran veya damlatan muslukların tamir ettirilmesi gereklidir. Saniyede bir damla su damlatan bir musluk yılda yaklaşık 1 ton suyun boşa gitmesine neden olur.

5. Çamaşır makinesini ekonomik kullanmak gereklidir. Standart bir çamaşır makinesi her çalışmada ortalama 176 litre su harcamaktadır. Bu nedenle makineyi tam doldurmadan çalıştırmayınız.

6. Gereksiz yere sifon çekmekten kaçınılmalıdır. Tuvaletleri çöp olarak kullanıp gereksiz yere su harcanmamalıdır. Bir kişinin günde bir kez gereksiz yere sifonu çekmesi yılda 4 ton suyun boşa gitmesine neden olmaktadır. Ayrıca sifonun her basımda harcadığı suyun gereksiz olmamasına dikkat edilmelidir.

7. Muslukları gereksiz yere açık bırakmayın. Özellikle meyve ve sebze yıkanırken su dolu kap tercih etmek ciddi anlamda su tasarrufu sağlamaktadır.

8. Yağmur yağma ihtimali varken bahçe sulamamaya ve araba yıkamamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca araç yıkanırken hortum yerine kovadan su kullanılmalıdır.

Yukarıdaki maddelerde anlatıldığı gibi su tasarrufu oldukça kolaydır. Suyun tasarrufu için öncelikle sadece ihtiyacımız doğrultusunda ve dikkatlice su harcamalıyız. Hayatın sürmesi ve canlılığın devam etmesi için kullanılabilir suyun varlığı vazgeçilmez derecede önemlidir. Su tasarrufu sayesinde dünya üzerindeki canlılığın ömrünü uzatmış olacağız.

Dünya üzerindeki nüfusun hızla artması ve buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması nedeniyle her geçen gün suya olan ihtiyaç artmaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık %20’si yeterli içme suyuna ulaşamamaktadır. Yine dünya nüfusunun yaklaşık % 35’i sağlıklı sudan mahrum kalmaktadır. Tahminlere göre 2050 yılında bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insan sayısı dünya nüfusunun %50’sine yaklaşacaktır. Her yıl çoğunluğu çocuk olmak üzere yaklaşık 2 milyon insan uygunsuz su kullanmaktan ve hijyenik olmayan koşullardan dolayı bağırsak enfeksiyonu yaşamakta ve hayatını kaybetmektedir. Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına düşen yıllık su miktarı 8000-10.000 m3 aralığındadır. Ülkemizde kişi başına düşen yıllık su miktarı yaklaşık 1,40 m3’tür. Yani Türkiye su zengini bir ülke değildir.

Gelecek kuşaklar için suyun önemi daha yüksek olacaktır. Bu nedenle su kullanırken mutlaka tasarruf etmeye önem vermeliyiz. Ayrıca su kaynaklarımızın kirlenmemesi ve bu kaynakların verimli olması adına çalışmalar yapmak zorundayız. Unutulmamalıdır ki suyun tasarruflu harcanması bir bireyin ülkesini ve insanlığı sevdiğinin göstergelerinden biridir.

Su kaynaklarının korunması

  1. Su Tüketiminin Bilinçli Yapılması: Su tasarrufu konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Bilinçli su kullanımı, gereksiz su israfının önlenmesine yardımcı olur.
  2. Su Kalitesinin Korunması: Endüstriyel atıkların ve evsel atıkların arıtılmasıyla su kalitesinin korunması sağlanmalıdır. Su kaynaklarına atık deşarjı kontrol altında tutulmalıdır.
  3. Erozyonla Mücadele: Toprak erozyonu su kaynaklarının kirlenmesine ve azalmasına neden olabilir. Erozyonla mücadele yöntemleri uygulanarak su kaynaklarının korunması sağlanabilir.
  4. Su Havzalarının Korunması: Su havzalarının korunması, su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlar. Ormanların korunması, erozyonun engellenmesi ve su havzalarının sağlıklı kalması için önemlidir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar