Solucanlar 9.Sınıf Biyoloji
Karalarda ve su içinde yaşayan türleri olan hayvanlardır. Vücutlarında iskelet yapısı yoktur. Vücut yapılarına göre yassı, yuvarlak ve halkalı solucanlar olarak üç grupta incelenir.
- İki taraflı simetriye (bilateral simetri) sahip hayvanlardır. (Vücutlarının ön ve arkası, sağ ve solu birbirine simetrik olan canlılara iki taraflı simetriye sahip canlılar denir.)
- Eşeysiz olarak çoğalan türleri olsa da (yassı solucanlar gibi) çoğunlukla eşeyli ürerler. Üreme sistemleri gelişmiştir. Genellikle hermafrodit üreme (bir canlıda hem erkek hem de dişi üreme organlarının bulunması) görülür.
- Oksijen ve karbon dioksit alış verişini vücut yüzeyinden difüzyon ile yaparlar.
- Yassı solucanlar; ince ve yassı vücutlu hayvanlardır. Nemli ve sulu ortamlarda yaşayan ve parazit olarak başka canlıların vücudunda çoğalan türleri vardır. Planarya, karaciğer kelebeği ve tenya (şerit solucan) yassı solucanların en bilinen örnekleridir. Tek açıklıklı sindirim kanalları vardır.
- Yuvarlak solucanlar; uzun vücutlu ve silindirik yapılı olan bu hayvanlar en fazla görülen solucan çeşididir. Bağırsak solucanı, tirişin ve kancalı kurt insanlarda parazit olarak yaşayan yuvarlak solucanlardır. Sindirim boşluğunda ağız ve anüs olmak üzere iki açıklık vardır.
- Halkalı solucanlar; vücutları uzun ve segmentli olduğu için halkalı bir görünüme sahiptir. Sülük ve toprak solucanı en çok bilinen örnekleridir. Ağız ve anüs olmak üzere iki açıklığı ve özelleşmiş bölümleri olan gelişmiş sindirim sistemleri vardır. Gelişmiş bir dolaşım sistemleri vardır. Bu sistemde kan damarların içinde dolaşır (kapalı kan dolaşım sistemi). Bazı türleri etçil, bazı türleri ise çürümekte olan bitkilerle beslenir. Suda yaşayanlar solungaç solunumu yapar. Karada yaşayan türleri ise oksijen, karbon dioksit değişimini derilerinden difüzyonla gerçekleştirir.
Tenya, sığır ve domuz gibi hayvanların etinin yenmesi ile insana bulaşan bir solucandır. İnsanın ince bağırsağında yaşamını sürdürür. İnce bağırsakta enfeksiyon oluşmasına neden olur. Karın ağrısı ve kilo kaybı gibi etkilere yol açar. En yaygın belirtisi uyku sırasında ağızdan salya akıntısı gelmesidir. Sığır ve balık ürünlerini yemeden önce -10 dereceden en az 5 gün saklamak ve yemeden önce iyice pişirmek her türlü tenyanın ölmesi için yeterlidir.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM