Sinir Sisteminin Sağlıklı Yapısının Korunması 11. Sınıf Biyoloji

Sinir sistemi, vücudun diğer sistemlerinin çalışmasını koordine ederek vücut fonksiyonlarının düzgün bir şekilde işleyişine yol açtığı için sağlığını korumamız gereken sistemlerin başında gelir. Sinir sistemine en büyük zararı alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler (esrar, morfin, eroin vb.) verir. Örneğin alkol; reflekslerde zayıflama, bellek ve konsantrasyon bozukluğu, uyku bozukluğu gibi etkilere yol açar. Sigara, beyinde damar tıkanıklığına ve beyin hücrelerinin ölümüne neden olur. Sigara ayrıca kanser riskini ciddi şekilde artırır. Uyuşturucu bağımlılığı şuur kaybına, halüsinasyona, uykusuzluğa, zeka ve hafıza kayıplarına yol açar. Uyuşturucu bağımlılarında depresyon ve intihar vakaları çok yüksektir.

Sinir sisteminin sağlıklı yapısını korumak için alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır. Bunun yanı sıra dengeli ve düzenli beslenmek, stresten uzak durmak ve travmalara karşı dikkatli olmak da sinir sisteminin sağlığı açısından önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sinir Sisteminin Sağlıklı Yapısının Korunması 11. Sınıf biyoloji konu anlatımı

Parkinson: Genellikle 60 yaş üzerindeki insanlarda görülür. Hastalık vücut hareketleriyle ilgili sorunlarla kendini gösterir. Bunlardan en belirgin olanı titremedir. Ağrı, uyku bozukluğu ve depresyon gibi hareketle ilgili olmayan başka sorunlar da ortaya çıkabilir. Beyinde dopamin üreten nöronların kaybedilmesiyle oluşur. Hareket kontrolüyle ilgili nörotransmiterlerden biri olan dopamin eksikliği yüzünden mesajlar düzgün bir biçimde iletilmez ve vücutta titreme, yavaş hareket etme durumu ortaya çıkar.

Epilepsi (Sara): Beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin olağan dışı bir elektro-kimyasal boşalma yapması sonucu ortaya çıkan nörolojik hastalıktır. Sıklıkla geçici bilinç kaybına neden olur. Epilepsi nöbetleri farklı şekillerde ortaya çıkar. Nöbetlerde kişi genellikle yere düşebilir, kasılmalar yaşanabilir ve bazen kişinin ağzı köpürebilir. İlerlemiş vakalarda nöbetle birlikte yere düşen kişinin dilini ısırıp koparmasını hatta yutmasını önlemek için ağzına dişlerini aralık tutacak bir nesne konulması ilk yardımda oldukça önemlidir.