Sinir Sistemi Hastalıkları Biyoloji Tyt Ayt

20.08.2019

SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI

1. Multipl skleroz (MS): Sinirlerin etrafında bulunan miyelin kılıfların hasar görmesidir. Duyu eksikliği, görme azlığı, çift görme, uyuşma, konuşma bozukluğu, kol ve bacaklarda güçsüzlük gibi durumlara sebep olur.

2. Alzheimer (Alzaymır): Zihinsel faaliyetlerde ve günlük yaşam aktivitelerinde bozulmaya nedenâ olur. Genellikle yaşlılarda görülür. Unutma, dikkati toplayamama ve konuşma bozukluğu gibi durumlara sebep olur. Bu hastalıkta bilinmeyen bir nedenle beyinde anormal protein birikimi olmakta ve sinir hücrelerine zarar vermektedir.

3. Parkinson (Titrek felç): Bu hastalık dopamin üreten nöronların kaybedilmesiyle oluşur. Dopamin hareket kontrolüyle ilgili nörotransmitter bir maddedir. Dopamin eksikliğinden dolayı titreme ve yavaş hareket gibi belirtiler oluşur.

Hastalığın tek sebebi dopamin olmadığı için dopamin takviyesi hastalığı iyileştirmede yeterli değildir.

4. Epilepsi (Sara): Beyin içinde bulunan sinirlerin olağan dışı bir elektrokimyasal boşalma yapması sonucu ortaya çıkar. Çeşitli nöbet tipleri vardır. Bazı nöbetlerde korku hissi bazılarında düşme gibi durumlar görülebilir.

5. Menenjit: Beyni saran zarların iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmezse işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilir. Menenjite, bakteri ya da virüsler sebep olabilir. Çoğunlukla 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür.

6. Çocuk felci: Polio virüsünün yol açtığı omurilikteki sinirlerin tahribatı ve buna bağlı olarak organ felçleri ile seyreden bulaşıcı bir hastalıktır.

7. Kuduz: Köpek, kedi ve yarasa gibi hayvanların tükürük salgısında bulunan virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. Virüsün beyin hücrelerine ulaşıp hücrelerin içine geçmesi belirli bir zaman alır (kuluçka süresi). Hastalığın kuluçka süresi ortalama 40 gün civarıdır. Kuluçka süresi içinde kuduz aşısı yapılırsa hastalık belirti vermeden önlenebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sinir Sistemi Hastalıkları Biyoloji Konu Anlatımı Tyt Ayt Yks