Sindirim Sistemi Hastalıkları Biyoloji Tyt Ayt Yks
SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI
1. Laktoz hassasiyeti: Laktoz, sütte bulunan şeker çeşididir. Yeni doğan çocuklarda tek besin kaynağı olan süt, ilerleyen yaşlarda yeteri kadar tüketilmezse laktaz enzimi yetersiz üretilmeye başlanır. Böyle kişiler ileri yaşlarda yeniden süt içmeye başlarsa, sütteki laktozu sindiremeyeceği için ağrı ve karın şişkinliği gibi durumlarla karşılaşabilirler. Böyle kişiler piyasada satılan laktozsuz süt ya da içine laktaz enzimi ilave edilmiş sütü kullanabilirler.
2. Aftlar: Aftlar; yanak ve dudağın iç yüzeyinde, dilde ve damakta oluşan beyaz renkli yaralardır. Sebebi tam olarak bilinmemekle beraber beslenme yetersizliği ve stres gibi durumlardan kaynaklandığı düşünülmektedir.
3. Kabızlık: Dışkı, kalın bağırsakta yavaş ilerlerse içindeki suyun çoğu kana emilir ve katılaşır. Kabızlığı önlemek için bol su içmek ve lifli gıdalar tüketmek gerekir. Lifli gıdalar su tuttuğundan dışkının sulu kalmasını sağlar.
4. İshal: Dışkının içindeki suyun ve elektrolitlerin yavaş emiliminden dolayı dışkının fazla sulu olmasıdır. Bakteri enfeksiyonları ishale sebep olabilir. İshalde kaybedilen su ve elektrolitlerin yerine konması için, suyun içine tuz ve şeker karıştırılarak oluşturulan karışım tüketilmelidir.
5. Gastrit ve Ülser: Midenin iç duvarında yıpranma olması durumudur. Midenin asit oranının artması, sigara ve alkol kullanımı, aspirin gibi ilaçların fazla kullanılması ve bakteri enfeksiyonu gastrite sebep olabilir. Gastrit önlenmezse tahribat artar ve ülsere dönüşür.