Ses Dalgaları 10.Sınıf Fizik
Dalgaları sınıflandırırken ses dalgalarının taşıdığı enerjiye göre mekanik dalga, titreşim doğrultusuna göre boyuna dalga olduğunu söylemiştik. Titreşen cisimler ses çıkarır. Bu ses ortama dalgalar şeklinde enerji olarak yayılır. Enerji taşıyan bu dalgalara ses dalgası denir.
Ses Nasıl oluşur?
Bir gitar teline dokunduğumuzda gergin tel ileri hareket eder ve temas ettiği hava moleküllerini de hareket ettirir. Aynı şekilde arkadaşımıza seslenirken ses tellerimiz temas ettiği hava moleküllerini hareket ettirir. Bu hareket sırasında hava taneciklerinde sıkışma ve basınç oluşur. Titreşen teller geri dönerken hava tanecikleri üzerinde gevşeme ve alçak basınçlı bir bölge oluşur. Art arda devam eden bu hareketin diğer hava taneciklerini de etkilemesi ile ses dalgaları oluşmuş olur. Bu nedenle hava ortamında titreşen her cisim ses çıkarır.
Oluşan ses dalgaları kulağımıza kadar gelir. Kulağımıza gelen dalgalar kulak zarımızı titreştirir. Zara değen kulak kemikleri bu titreşimleri salyangoza aktarır. Oradaki sinir hücreleri ses titreşimlerini elektrik sinyallerine dönüştürür ve beynimize iletir. Böylece ses beyinde algılanır.
Bütün dalgalar gibi ses dalgaları da enerji taşımaktadır. Titreşen hava moleküllerinin birbirine aktardığı şey işte bu enerjidir.
Bütün bu anlattıklarımızdan çıkan sonuç şudur: Hava tanecikleriyle temas halinde olan bir kaynağın titreşmesi sonucunda ses dalgaları oluşur.