Sera Etkisi ve Ozon Azalımı 9.Sınıf Kimya

Fosil yakıtların kullanımının artması salınan karbon dioksit miktarını artırır. Bunun yanında ağaçların kesilmesi karbon dioksit döngüsünü bozarak havada net olarak karbon dioksit birikmesine neden olur. Karbon dioksit (CO2) zehirli bir gaz değildir, fakat atmosferde birikmesi yüzünden dünyaya çarpıp uzaya yansıyan ışınların atmosferde tutunmasını sağlar. Bu da yeryüzünün daha çok ısınmasını sağlar. Bu olaya sera etkisi denir. (Küresel ısınma)

Ozon tabakası yeryüzünden 90 km mesafede bulunur. Ozon tabakasının yırtılması veya azalması güneşten gelen ultraviyole ışınlarının etkisinin artmasına neden olur. Bu da insan, hayvan ve bitkilerin önemli ölçüde zarar görmesine neden olur. Örneğin, insanlardaki deri kanserinin artması bunun bir sonucu olarak söylenebilir.

Ozon tabakasındaki incelmenin en büyük nedenlerinden biri floroklorokarbon (CF2Cl2) gibi dünya çapında endüstriyel ve ticari amaçla kullanılan kimyasal maddelerdir. Bu bileşikler soğutucularda, köpük yapıcı ajanlarda, paket malzemelerinde ve aerosol spreylerde (deodorant, parfüm gibi) itici gaz olarak kullanılmaktadır. Atmosferde bulunan kloroflora karbonlardaki klorlar (Cl) güneş ışınları sayesinde karbon atomlarından ayrılır.

Daha sonra serbest olan bu klor atomları ozon gazını oksijen gazına dönüştürerek ozon miktarının azalmasına neden olur. Bu olaya ozon tabakası yırtılması denir.

Ozon Tabakasının İncelmesinin Sonuçları

Deri kanserlerinin artar
Güneş yanıkları atar
Bağışıklık sistemi zayıflar
Gözler zarar görür.

Sera Etkisinin Zararları

Buzulların erimesi
Okyanusların su seviyelerinin yükselmesi
Kıyı kesimlerinde toprak kaybının artması
Kasırgaların, sellerin ve taşkınların artması
Kuraklaşma ve çölleşmeler görülmesi
Hayvanların göç dönemlerinin değişmesi
Mevsim özelliklerinin değişmesi
Ani meteorolojik olayların gerçekleşmesi

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Sera Etkisinin Zararları ve sonuçları ile Ozon Gazı Azalımı 9.sınıf kimya