SANAYİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ YERİ
Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye’de sanayi faaliyetleri sürekli bir gelişim içinde olmuştur. Bu gelişim sanayi faaliyetlerinin hem çeşit hem de sayı olarak anması şeklinde gerçekleşmiştir. Sanayinin gayri safi milli hasıla içindeki payı sürekli anmış olup günümüzde (2016 yılı ile) bu pay yaklaşık % 28.6’dır.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında sanayi için kullanılan sermaye devlet elinden karşılanırken günümüzde bu durum daha çok özel sektör tarafından karşılanır hale gelmiştir. Ülkenin ekonomik olarak gelişmesi ve özel sektörde sermaye birikiminin artması bu durum üzerinde önemli etkiye sahiptir.
Sanayi sektörü içinde çalışanların oranına bakıldığında bu sektör Türkiye’de önemli bir istihdam alanı oluşturmaktadır. 1955 ile 2016 yılları arasında sanayide çalışanların oransal artışı 4 kattan biraz daha fazladır.
Türkiye’de ihracat faaliyetlerine bağlı olarak elde edilen gelirlerde sanayi ürünlerinin payı geçmişten günümüze sürekli artmıştır. Bu artış son elli yılda yaklaşık olarak 4 kat civarında olmuştur.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’nin 2016 yılında yaklaşık 325 milyar TL ihracat gerçekleştirmiştir. Yapılan bu ihracatta. otomotiv, demir ve diğer madenler, çelik, hazır giyim ürünleri, işlenmiş tarımsal ürünler ön plana çıkmaktadır. Son yıllarda Orta Doğu’da yaşanan sorunlar ve yerli üretime olan ilgi nedeniyle savunma harcamaları 1.5 milyar TL’den 5 milyar TL’ye yükselmiştir (2016).
Örnek Sorular:
Türkiye’de son yıllarda sanayileşme hız kazanmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi bu gelişmeden paralel olarak etkilenecek unsurlardan biri değildir?
A) Dış ticaret dengesi
B) Ticari ve mali etkinlikler
C) Ulaştırma hizmetleri
D) Turizm gelirleri
E) İş olanakları
Türkiye, günümüzde sanayi ürünlerinin bir kısmını dış ülkelere satar hale gelmiştir. Birçok sanayi dalında ise henüz istenen düzeye erişememiştir.
Buna göre Türkiye aşağıdaki sanayi faaliyetlerinden hangisinin üretimi bakımından yetersizdir?
A) Şeker sanayi
B) Şişe — cam sanayi
C) Çimento sanayi
D) Elektronik sanayi
E) Dokuma sanayi