Elektrikle çalışan araçların üzerinde açma kapama düğmesinin yanında diğer bir düğme vardır. Araçların çalışma kademelerini ayarlayan bu düğmeler acaba hangi vazifeyi görür? Örneğin saç kurutma makinesinin birinci kademesinde fan yavaş üçüncü kademesinde fan hızlı çalışır. Aynı olay düğmesini çevirdiğimizde parlaklığı azalıp artan lambalarda da vardır. Bu düğmeler araca giden akımı değiştirerek ona aktarılan enerjiyi ayarlayan araçlardır.
Elektrik devrelerinde sabit dirençler kullanıldığı gibi direnci değiştirmek için değişken dirençlerde kullanılır. Direncini değiştirebildiğimiz düzeneklere reosta denir. Reostalar devrenin direncini değiştirerek devre akımını ayarlayan araçlardır.
Şekildeki devrede reostanın KL kısmı direnç olarak kullanılır. Diğer tarafın devreye etkisi yoktur. Reostanın sürgüsü 1 yönünde hareket edince direnç azalırken, 2 yönünde hareket edince direnç artar.
Şekildeki devrede çiviye dokundurulan telin ucu ok yönünde çekilince çivinin boyu azaldığından direnç azalır. Lambadan geçen akım artacağından lambanın parlaklığı artar. Bu şekilde çiviyi reosta gibi kullanabiliriz.
Aşağıdaki resimlerde bir çivi reosta gibi kullanılmıştır. Sürgü çekildikçe lambanın parlaklığının değiştiğine dikkat ediniz.