Protistlerin Biyolojik ve Ekolojik Önemi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri 9.Sınıf Biyoloji

Protista aleminde hem bir hücreli hem de çok hücreli canlılar olduğunu öğrenmiştik. Bunlardan çok hücreli olanlar (yosunlar) bazı ülkelerde besin kaynağı olarak kullanılmaktadır.

  • Bir hücreli algler denizlerde yaşayan canlıların besin kaynağıdır. İnsanlar için de deniz canlıları önemli besin kaynağı oluşturur.
  • Hazır çorba ve puding yapımında alglerden üretilen kıvam artırıcı maddeler kullanılır.
  • Makyaj malzemesi olarak kullanılan saç spreyi ve krem üretilmesinde çeşitli alg türleri kullanılmaktadır.

Protistlerin çürükçül olanları, endüstri ve canlı atıklarını parçalayarak çevre kirliliğini önlemede ve madde döngüsünde etkilidirler. Algler su ortamının üretici canlılarıdır. Fotosentez yaparak denizler ile okyanuslarda yaşayan canlılar için besin ve oksijen üretirler. Bazı alg türleri protein, vitamin ve mineral içeriği yönünden zengin olmaları nedeniyle yiyecek olarak kullanılmaktadır.

Bazı protistler kalker ya da silisten oluşan kabuk içerir. Bu canlılar öldüğünde kabukları okyanus diplerinde birikerek kireç taşı, tebeşir ve kuvars gibi silisli kayaları meydana getirir. Protistlerin bazı üyeleri hastalık etmenidir. Örneğin sıtma, Afrika uyku hastalığı, şark çıbanı, amipli dizanteri gibi hastalıklara protistler içinde yer alan canlılar yol açar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Protistalerin Biyolojik ve Ekolojik Önemi ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri Biyoloji