Parçada Anlam Türkçe 7.Sınıf


Kategoriler: 7. Sınıf Türkçe, Türkçe
Cepokul

Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olmaya uygun değildir?

A) Aynı konuyu daha önce anlatmıştık.
B) Bilim hayatı kolaylaştırmak için vardır.
C) İnsanlık tarihi başarılarla doludur.
D) Evimizin balkonunda oturuyorduk.

çözüm:

A seçeneğinde geçen “aynı konu” ifadesi, bu cümlenin öncesinde bir şeylerin anlatılmış olabileceği düşüncesini akla getirmektedir. Bu nedenle bir paragrafın giriş cümlesi olmaya uygun değildir.

(I) Gemilerin ve gemi taşımacılığının dünya tarihinde çok eskilere dayanan bir yeri vardır. (II) İlk zamanlar rüzgârın ya da bilek kuvvetinin yardımıyla yürütülen gemiler, teknolojik gelişmelerle birlikte günümüzde çok daha güçlü ve hızlı motorlarla hareket ettirilmektedir. (III) Özellikle önemli doğal limanlara sahip ülkeler ve medeniyetler gemicilik alanında her zaman söz sahibi olmuşlardır. (IV) Güçlü ve hızlı motorları kullanan gemiler her yıl milyarlarca ton malzemeyi dünyanın her yerine ulaştırıyorlar.

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangi paragrafın anlam bütünlüğünü bozmaktadır?

A) I.     B) II.     C) III.     D) IV.

çözüm:
I, II ve IV. cümlelerde gemicilik tarihinin teknik gelişmesinden söz edilmektedir. III. cümle ise farklı bir durumu anlatmaktadır. III. cümlede paragrafın anlam bütünlüğü bozulmuştur. Cevap C seçeneğidir.

(I) Bazı kitaplar vardır, insanı bambaşka iklimlere alır götürür, bazı kitaplar ise okuyucuyu sıkar, bunaltır. (II) İkinci türden bir kitaba rastladığınızda kitabın bitmesi için dua edersiniz neredeyse. (III) Bir kitabın okuyucu tarafından beğenirliğini sağlamak, bence yazarın en önemli görevi olmalıdır. (IV) Akıcılığı, sürükleyiciliği sağlamanın bir yolunu bulmalıdır yazar ve böylece okuyucusunun hafızasında da güzel anılar bırakmalıdır.

Bu paragraf ikiye bölünmek istenirse ikinci paragraf numaralı cümlelerden hangisiyle başlamalıdır?

A) I.     B) II.    C) III.    D) IV.

çözüm:

I. ve II. cümlelerde okuyucunun beğenisi açısından kitaplar üzerine bir değerlendirme yapılmış ve aradaki fark ortaya konmuştur. III. cümleden itibaren ise beğenilen bir kitap ortaya çıkması için yazarın sorumlulukları olduğu ortaya konmuştur. Doğru Cevap C’dir.

Huzurlu, çağdaş ve düzenli bir millet olabilmek için ilk koşul saygıdır. Saygıyı öğrenen toplumlar millet olma yolunda çok başarılıdır. Dünyanın en güçlü milletleri arasındadırlar. Saygının olmadığı toplumlarda ise —–

Bu paragrafın sonuna, düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) teknolojik ilerlemenin gerçekleşmesi beklenmemelidir.
B) eğitimin temel hedefi millet olma bilincini aşılamaktır.
C) öğrencilere okudukları kitaplardan puan verilmelidir.
D) millet olma bilinci ya çok yavaştır ya da hiç yoktur.

çözüm:

Paragrafta “saygı” ile “millet olma bilinci” arasında sıkı bir bağ olduğu vurgulanmaktadır. “Saygıyı öğrenen toplumlar” ile “saygıyı öğrenmemiş toplumlar” arasında bir karşılaştırma yapılmak istenmektedir. Bu nedenle son cümlenin bir karşılaştırma cümlesi olması gerekmektedir. Doğru cevap D seçeneğidir.

I. Bu yetmiyormuş gibi ben sınıfa girer girmez sınıftan bir kahkaha koptu.
II. Bu şaşkınlıkla sınıfa dönüp “Niçin gülüyorsunuz?” diye bağırdım.
III. 0 sabah okula geç kalmıştım ve sınıfa öğretmenden sonra girebildim.
IV. İlk defa sınıfa öğretmenden sonra giriyordum ve moralim çok bozulmuştu.
V. Neye güldüklerini anlayamamış ve çok şaşırmıştım.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerle bir paragraf oluşturulduğunda doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

A) III—IV—V—II—I     B) III—IV—I—V—II
C) III—V—I—IV—II      D) III—I—IV—V—II

çözüm:

Bu cümleler içinde paragrafın giriş cümlesi olmaya en uygun cümle III numaralı cümledir. Giriş cümlesini bulduğumuza göre diğer cümleleri olay akışına uygun bir biçimde sıralayabiliriz. Bunu yaparken cümleler arasındaki bağlantı ve geçiş unsurlarına dikkat etmeliyiz.

Paragraftaki olay akışı ve cümleler arasındaki anlam bağlantıları göz önüne alındığında doğru sıralamanın şu şekilde olması gerekir:   III—IV—I—V—II   Bu nedenle doğru cevap B seçeneğidir.

Büyük palmiye ağaçlarının arasından görünen yol, kıvrılarak sahile kadar iniyordu. Yolun kenarında sağlı sollu sıralanmış evler zamana tanıklık edercesine köhnemişlerdi. Yer yer sıvaları dökülmüş, boyaları solmuş, bahçe duvarları yıkılmıştı. Buna rağmen palmiyelerle sırt sırta vermiş bir duruşları vardı.

Bu paragrafta aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?

A) Tartışma   B) Açıklama    C) Betimleme   D) Öyküleme

çözüm

Parçada, okuyucunun zihninde bir tablo canlandırılmaya çalışılmıştır. Yazarın amacı, gördüğü bir manzarayı okuyucunun kafasında resimlemektir. Bu nedenle bu parçanın anlatım biçimi ”betimleme”dir. Doğru cevap C seçeneğidir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
15 Haziran 2025 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
14 Haziran 2025 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
15 Haziran 2025 Pazar