Paragrafta Akışı Bozan Cümle
Bir paragrafı oluşturan cümleler arasında konu bütünlüğü söz konusudur. Farklı bir konu, farklı bir düşünce yeni bir paragraf oluşturmayı gerektirir. Paragrafın içinde akışı bozan cümle paragrafta anlatılan konudan farklı bir düşünce içerir.
(1) Bayramların toplumumuzda ayrı bir yeri ve değeri vardır. (2) Bayramlar, toplum katmanları arasında çimento vazifesi görerek kaynaşma ve dayanışmayı tetikler. (3) Yoğun iş temposundan kurtulmak ve tatil yapmak için bayramlar iyi birer fırsattır. (4) Küçükler, büyükleri ziyaret ederler ve ellerini öperler; dargınlar barışırlar; günü kurtarma çabası içinde zamana yenik düşenler, bayram dolayısıyla eşe dosta merhaba deme şansını yakalar.
Bu parçada bayramların ve bayram ziyaretlerinin insan ilişkilerindeki önemi vurgulanmıştır. Parçanın anlam bütünlüğü dikkate alındığında 1, 2 ve 4 numaralı cümlenin bütün oluşturduğunu görürüz.
Örnekler:
Hayat, insanoğlu için hiçbir zaman kolay olmamıştır. İlkçağlarda yaşayan insanları bir düşünün. Ev yok, araba yok, ateş yok… Peki, onlar hayatta kalmak için mücadele etmeseydi ateşi, yazıyı, tekerleği ve daha birçok şeyi bulmasalardı biz şu an bu kadar çok ilerleyebilir miydik? İşte bu yüzden…
Bu parça anlatımın akışına göre aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanamaz?
A) bugünkü teknolojinin kökeninin geçmişe dayandığını unutmayalım.
B) insanlık rahat içinde yaşıyorsa atalarına çok şey borçlu.
C) bilimsel bilgiye ulaşmak kolay değildir.
D) bilginin birikimle ilerlediğine inanalım.
(I) Çocukluğunu bir yerde geçirmek ve bu yerde büyütmek çok önemlidir bir yazar için. (II) Ama çocukluğunuzda bir yerde olamazsanız; o yerin toprağına, havasına, suyuna alışamadan bir başka yere göçerseniz iyi bir yazar olamazsınız. (III) Bir yazar için pek çok şehir gezmek kişisel birikim sağladığından oldukça önemlidir. (IV) Tam bir yerde, 0 yerin yerlisi gibi olacakken bir başka yere göçüp konmak, bir yazarı köksüz kökensiz bırakır.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?
A) I. B) II. C) III. D) IV.
(1) Oradan buradan duyduğumuz şeyleri hemen doğruymuş gibi kabul ediyoruz. (2) Doğru, kişiden kişiye değişen bir kavramdır; bu nedenle herkesin düşüncesine saygı duymayı öğrenmeliyiz. (3) Oysa bir şeyi doğru olarak kabul etmeden evvel iyice araştırmak gerekir. (4) Yoksa beynimiz doğru sandığımız bir sürü yanlışla dolup taşmaya devam edecek.
Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?
A) 1. B) 2. C) 3. D) 4.