Soru: Tiyatronun Değeri
Bugün asfalt yolda eskisinden daha hızlı gidiyor. evlerimizi tahtadan yerine taştan, çimento ve demirden yapıyor, denizin altında yüzüyor, denizin altından gidiyorsak bunlar gelişmenin sonuçlarıdır. İnsanoğlu yeryüzünü gezdikçe, toprağın altını kazdıkça, gelip geçmiş olan uygarlıkların izini buluyor. Bunların hepsinde de tiyatro başta geliyor. Bir toplumun kültür ölçüsüdür tiyatro. Anlamayı, dinlemeyi, birbirimize saygı duymayı orada öğreniriz. Toplumların çocukları için okul ne ise, büyükleri için de tiyatro odur. İstediğimiz kadar çocukları okutalım, büyüklerin eğitimi unutulursa çocukların gelişimleri de karanliğın etkisinde oluşacaktır. Bu bakımdan tiyatro okul kadar önemlidir. Metnin sonuç bölümünde ne anlatılmaktadır?
A) Büyükler için tiyatronun önemi B) Tiyatronun öğrettikleri C) Tiyatronun okul kadar önemli olduğunu
Soru: Metnin giriş bölümünde ne anlatılmaktadır?
A) Toplumda gelişmenin sonuçları B) Yolların nasıl yapıldığı C) Tiyatronun önemi
Soru: Metnin gelişme bölümünde ne anlatılmaktadır?
A) Tiyatroların yapılışı B) Tiyatronun insanlık tarihinde önemi C) Kazılarla tiyatro kalıntılarına nasıl ulaşıldığı
Soru: Bu metinde anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?
A) Öyküleyici anlatım B) Bilgilendirici anlatım C) Betimleyici anlatım
Soru: Önce bisiklete binmeyi başaran arkadaşlarını dikkatle izledi. Babasından yardım istedi. Babası hafta sonunda üç saat onu çalıştırdı. Birkaç gün sonra Ozan, düşmeden bisiklete binmeyi başardı. Ozan uzun zamandır hayal ettiği bisiklete kavuşmuştu. Ama ortada bir sorun vardı. Ozan bisiklet kullanmayı bilmiyordu. Binen arkadaşlarını gördükçe üzülüyordu. Birkaç denemesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Hatta son denemesinde düşüp dizini kanatmıştı. Bunu gören arkadaşları onunla alay etmişlerdi. Ozan bütün bu olumsuzluklara rağmen yılmadı. Amacına ulaşmak için bir plan yaptı. Buna göre bölümlerin giriş, gelişme sonuç şeklinde sınıflandırılışı hangi seçenekte doğru verilmiştir?
Soru: İlk günler çadırlardaki yaşam çocukların hoşuna gidiyordu. Kış bastırınca işler değişti. Kar, yağmur, rüzgâr, soğuk onları bezdirdi. Hepsi de sıcak odalarını özlemle anıyorlardı. Bir süre sonra köyün karşısındaki yamaca tek katlı beton evler yapıldı. Bu paragraf metnin hangi bölümüne ait olabilir?
A) Gelişme B) Giriş C) Sonuç
Soru: Aşağıdakilerden hangisi bir metnin giriş paragrafı olamaz?
A) Güneşli bir havaydı. Bütün hayvanlar bu güzel havanın tadını çıkarıyordu. B) Sunay bir hafta daha yürüme alıştırmaları yaparak bacaklarını güçlendirdi. Artık merdivenleri inip çıkıyor hatta koşuyordu. C) Ben, dağlarda unutulmuş bir ağaçtım. Yıllarca kendi kendime yaşadım. Bir sabah silkinerek uyandım.