Sultan Abdülaziz’in Darbe ile Tahttan İndirilmesi (1876 Darbesi)
Gerekçeleri
- 1875 yılında Sırbistan, Ege Adaları, Mısır, Karadağ, Romanya ve Bosna Hersek’te Osmanlı Devleti’ne karşı isyanlar çıkması ve Avrupalı devletlerin isyanları bahane olarak gösterip devletin içişlerine karışmaları
- Ekonomik çöküşün yaşanması
Darbenin Gelişimi
Medrese öğrencilerinin yönetime karşı gösteriler yapmasına bağlı olarak Jön Türklerin öncülüğünde İstanbul’daki askeri ve bazı idari çevreler birleşerek Sultan Abdülmecit’i tahtan indirmiştir.
Darbenin Sonuçları
- Gözaltına alınan devrik padişah Sultan Abdülaziz 4 Haziran günü bilekleri kesilmiş bir şekilde ölü bulunmuştur.
- Jön Türklerin öncülüğünde I. Meşrutiyet ilan edilmiş ve Anayasalı yönetime geçilmiştir.
31 Mart Darbesi
Gerekçesi
- Tam olarak nasıl başladığı anlaşılamamakla birlikte II. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’da yönetime karşı yapılmış bir ayaklanma olarak kabul edilir.
Gelişimi
- İsyanın ilk günü hükümet istifa etmiş, isyancı askerler yedi gün süre ile İstanbul’a hakim olmuştur.
- İsyan Selanik’ten gelen ve Kurmay Başkanlığını Mustafa Kemal’in yaptığı Hareket Ordusu’nun girişimi ile bastırılmıştır.
Sonuçları
- Mebusan Meclisi Sultan Abdülhamit’i isyanla bağlantısı olduğu gerekçesi ile tahttan indirip yerine V. Mehmet (Sultan Reşat)’i padişah yapmıştır.
Bâbıali Baskını
Nedir?
Balkan Savaşı’ndaki yenilginin sorumluluğunu hükümete yükleyen İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin önderlerinden Enver ve Talat Paşa liderliğinde Babı Ali adlı Hükümet binasına yapılan baskınıdır.
Sonuçlar
- Hükümet istifa etmiştir.
- İttihat Terakki Cemiyeti de iktidarı ele geçirmiş ve I. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar iktidarını korumuştur.