Osman Bey Dönemi (1281 – 1324) 10. Sınıf Tarih
- Osman Bey, babası Ertuğrul Gazi’nin ölümünden sonra diğer aşiret beylerinin de desteği ile yirmi üç yaşında Kayı Boyunun yönetimine geçti.
- Bizans’tan Karacahisar, Yarhisar, İnegöl ve Bilecik’i aldı. Bilecik’i merkez yaptı. Tüm bu başarıları sonrasında Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Mesut, Osman Bey’e hükümdarlık alametleri olarak kabul edilen hediyeler gönderdi. İşte gönderilen bu hediyelerden dolayı Osmanlı Devleti’nin kuruluşu 1299 olarak kabul edildi.
- Osman Bey 1302’de Bizans tekfurlarıyla Koyunhisar (Bafeon) Savaşı’nı yapar ve kazanır. (Bizansla yapılan ilk savaş) Ardından Mudanya, Geyve ve Harmankaya’yı alır. 1315’te Bursa’yı kuşattıysa da alamaz.
- 1320’de hastalanan Osman Bey yönetimi oğlu Orhan’a bırakmak durumunda kaldı.
Dönemin Önemi: Osman Bey babasından devraldığı aşireti uç beyliği haline getirdi, ayrıca ilk Osmanlı vergisi olan Baç (Pazar vergisi) bu dönemde alınmıştır. Yine ilk bakır para olan Mangır Osman Bey tarafından bastırılmıştır. Bunları biliyor muydunuz?
Bizans ile Mücadele
- Ahi şeyhi EdebaIi’nin kızıyla evlenerek siyasi nüfuzunu artıran Osman Bey, Fetih hareketlerine girişerek Eskişehir yakınlarındaki Karacahisarı aldı. (1291).
- Bir süre sonra Osman Bey bağımsızlığını ilan etti.
- Bilecik, İnegöl, Yarhisar alındı (1299). Bilecik başkent yapıldı.
- Bizans Devletiyle yapılan ilk savaş olan Koyunhisar (Baeheon) Savaşı kazanıldı. (1302)
- Kocaeli Yarımadasının fethi başlatıldı.
- İlk Osmanlı parası bastırıldı (bakır).
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM