Orta Çağ’da Ordu 9. Sınıf Tarih
İlk çağlardan itibaren kurulan orduların temeli teşkilat, teçhizat ve doktrinden oluşmaktadır.
Teşkilat
İlk Çağ’dan itibaren devletler; devamlılığını sağlamak, toplumsal huzuru korumak, dışa karşı güçlü olabilmek için orduya büyük önem vermişlerdir.
Orta Çağ’da Askeri Yapı
Frank Ordusu: Batı Avrupa’da VIII. yüzyılda Franklar askeri bir düzen olan feodal sistemi geliştirmişlerdir. Bu ordunun temelini oluşturan şövalyaler askeri teçhizat ihtiyaçlarını karşılamak için kraliyet topraklarından belli oranda arazi almışlardır.
Moğol İmparatorluğu, ordusu gönüllü birliklerden Moğol oluşur ve Mete Han’ın onluk sistemine göre düzenlenmiştir. Hafif süvarilerden oluşan Moğol ordusunun kabiliyeti yüksektir.
Roma ordusu: Batı Roma’nın yıkılmasının ardından Doğu Roma siyasi yaşamına devam etmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu elinde bulunan geniş toprakların hâkimiyetini korumak için düzenli ordular kurmuşlardır. Bu ordunun büyük bölümü de paralı askerlerden olmuştur. Roma’da ordu daimi olmayıp savaş zamanlarında silah altına alınırdı. Uzun süre Akdeniz sahillerini elinde tutan Batı Roma İmparatorluğu, XVI. yüzyılın başına kadar güçlü donanmalara da sahip olmuştur. Bizanslılar aynı zamanda grejuva denilen ateşli bir silahıda geliştirmişlerdir.
Türk orduları: Türkler, Orta Çağ’da askeri disiplinleri sayesinde geniş topraklara egemen olmuşlardır. Özellikle Gazneliler ve Selçuklular kurdukları büyük ordularının bir kısmını toprak gelirleriyle beslemişlerdir. Yaşadıkları coğrafyanın etkisiyle, kurdukları ordularda farklı milletlerden devşirdikleri askerlere de yer vermişlerdir.
Tüccar bir topluluk olan Hazarlar da askerlik mesleğini fazla önemsemeyip ordu da farklı milletlerden paralı askerlere yer vermişlerdir.
Teçhizat
Savaş araç gereçlerinin genel adı olan teçhizat, bir ordunun temel taşlarındandı.
Savaş arabaları, Mızrak, Ok, Topuz, Yay Balta, Mancınık, Kılıç, Kalkan, Kule
Yukarıda verilenler, kullanılan en önemli savaş araçlarıydı. Konargöçer orduları yerleşik ordularından daha farklıydı. Daha çok süvarilerden oluşan konargöçer orduları savaş arabalarıyla donatılan yerleşik unsur ordularına karşı etkili mücadeleler vermişlerdir.
Doktrin (Strateji ve Taktik)
İlk çağlarda devletler birbirlerine benzer silahlar kullanmalarına karşın savaşlarda üstünlük, uygulanan stratejilerle sağlanmıştır.
Moğollar: Oklu süvarilerle başlattıkları savaş, bazen karşı tarafın teslim olmasına kadar aylarca devam ederdi.
Sasaniler: Okçularla ve sapanlarla başlayan savaş, karşı tarafı çökertene kadar devam ederdi. Sasanilerde askeri sistem tarım ile ilişkiliydi.
Romalılar : Savaş alanları merkezden uzak olduğu için portatif ordular kurmuşlardır.
Türkler: Dinamik bir yapıya sahip Türk ordusu, Turan taktiğiyle kalabalık orduları yenmiştir.